Ryska posten

30 december 2013

Rothstein har rätt!

Professor Bo Rothstein har den egenheten att han tänker själv. Ibland blir det fel, men i tiggarfrågan har han inte bara rätt. Genom att fokusera på givarnas ansvar konfronterar han den falska välgörenhetsinställningen, som i det här fallet har direkta skadeverkningar.

Vi har en sociallag som förpliktar samhället att hjälpa nödlidande. Sedan många år ska ingen behöva vara utan mat för dagen eller tak över huvudet i Sverige. Ingen ska behöva tigga i ett av världens rikaste länder.

De EU-medborgare som ändå kommer hit just i syfte att tigga undergräver sociallagen. De bidrar till att sprida föreställningen att den enskildes nöd inte är samhällets ansvar utan de förbipasserandes utanför ICA och tunnelbanan. Konsekvenserna på sikt är att vi öppnar för ännu vidare klassklyftor i Sverige. Det behöver inte dröja länge innan utförsäkrade arbetslösa i Sverige närmar sig ett läge där gatutiggeriet blir den enda återstående möjligheten. Den utvecklingen måste hejdas.

Jag minns 1985 hur starkt jag reagerade när ett fint kondis i Stockholm ställt ut en bössa för att bekosta någon människas sjukvård. Sjukvård är en rättighet och ingenting man ska sala pengar till , försökte jag, men bössan den stod kvar.  I många europeiska kulturer är den sortens individuell välgörenhet accepterad, men i Sverige hade den eliminerats och varit i stort sett obefintlig sedan 30-talet. De sociala värderingar som då etablerades är oerhört viktiga för Sveriges framtid och ska inte offras för att Rumänien styrs av en regering som uppenbarligen ger blanka fan i sina medborgares väl och ve.

Nåväl, att utvisa eller gripa tiggarna finner många grymt. Så ta då itu med de välmenande men okunniga människor som genom att skänka pengar till tiggare bidrar till att undergräva samhällets sociala ansvar! Höga vederbörande önskar inget hellre än att sociala kostnader skulle kunna "privatiseras" och överlåtas på gatan.

Den som skänker pengar - och gör det lönande att tigga i Sverige - bidrar till att locka hit nya arméer av tiggare. Vid det här laget är de ju åtskilliga tusen i Sverige. Vari ligger det humana i att lura dessa människor att sätta sig i modden framför svenska snabbköp och sannolikt förkorta sin erbarmliga existens ytterligare?

De som vill skänka pengar till fattiga kan göra det i organiserade former genom Röda korset, Svenska Kyrkan eller andra 90-konton så att hjälpen når nödlidande i deras hemländer. Genom att locka ut dem på tiggarstråt i Europa bidrar vi till att minska förändringstrycket i korrupta länder som Rumänien. Och vi anvisar en lösning som inte är långsiktigt hållbar.

Jag applåderar Rothsteins viktiga och modiga inlägg. Mina kamrater på vänsterkanten som dogmatiskt ser de rumänska tiggarna som en bekräftelse på sina egna schematiska klassanalyser uppmanar jag att tänka om. Studera Sveriges och den svenska välfärdens historia. Slå vakt om det tidigare generationer har byggt upp. Försvara välfärden - avvisa tiggeriet!

Stefan Lindgren


3 kommentarer :

 1. PS. Det här inlägget har utlöst känslomässiga reaktioner och straffbara angrepp på Rothstein. Den som vill kommentera mitt inlägg gör klokt i att hålla sig till sakfrågan. Finns det nya argument tar jag in det. Jag vill understryka att jag inte förordar att tiggarna "tas bort från gatorna". De ska erbjudas detsamma som våra uteliggare - tak över huvudet, rena kläder, vård etc. De som inte vill ha hjälp ska inte tvingas till det. Om socialen saknar resurser för detta måste de tillföras resurserna. Behövs det: höj skatten på de rika! Men att låta sjuka och nödställda människor sitta på trottoarerna är den mest omänskliga icke-lösningen på problemet. Det är kapitalistisk laissez-faire i sin prydno. Den som skänker en slant har inte hjälp någon, bara dövat sitt eget samvete - skamkänslan över att vi stillatigande låtit Sverige glida ner i rännstenen.

  SvaraRadera
 2. Nej Stefan. SocialTJÄNSTlagen är inte ämnad att hjälpa utländska medborgare. Behöver de hjälp så ska de vända sig till sitt hemlands ambassad.

  Det handlar således inte om att socialtjänsten saknar resurser, det vore direkt fel av dem att använda sin budget på det sättet.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte att det är möjligt att diskriminera EU-medborgare. Gunnar Olofson har polisanmält socialtjänsten i Borås för att man låter tiggarna sova ute i vintern. Bra gjort! Fler bör följa hans exempel. Reinfeldt stoppar svansen mellan benen - vill inte säga om han accepterar tiggeriet. Ställ dom mot väggen som vill införa tiggeri som "försörjning" i vårt land. Gott nytt kampår!

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.