18 september 2015

Går arbetarklassen högerut?

Vy över Stockholms arbetarkvarter.



















I Yougov:s senaste mätning får Sverigedemokraterna 27,3 procent och är största parti.

Går arbetarklassen högerut?

Yougovs mätningar ifrågasätts för att de använder en annan metod än övriga opinionsinstitut. Men Yougovs metod är mer "anonym"  telefonenkäterna och liknar därmed valförfarandet mer, så kanske den är mer pålitlig än de övrigas.

Hur som helst strömmar väljare till SD från främst s och mp, mindre från m.

Jag skulle vara oerhört försiktig med att göra någon annan tolkning av resultatet än att väljarna är trötta på regeringspartiernas och alliansens invandringspolitik, som går ut på att ständigt "lära" det svenska folket tolerans och där så krävs TVINGA kommunerna att svälja det som påbjudes uppifrån.

Jag menar att det missnöjet måste tas på allvar och att det i sin tur beror på en rad bakomliggande faktorer som bostadsbrist, arbetslöshet, urusla villkor för många pensionärer och alltmer skriande orättvisor mellan en ROT-ande och RUT-ande högavlönad medelklass och en underklass, som i många fall uppfattar sig som diskriminerad..

Vad gör en utsliten förtidspensionär med 5 500 kronor i månaden efter skatt (livet ut)? Risken är naturligtvis stor att han eller hon söker sig ett missnöjesparti.

Och ärligt talat: hur mycket mer höger är SD än moderaterna och socialdemokraterna?

I Nato-frågan tycks de ligga ungefär på s-linjen. I fråga om vinster i välfärden har de genom moderatkopplade PR-byrån Kreab lyckats lotsas in på alliansens linje. Här finns alltså motstridiga tendenser.

Innan man målar fan på väggen och uttalar sig om vart arbetarklassen går bör man kanske gör en mer komplex analys. Att missnöjet gör sig hört är bra, men vem kan leda det - och vart?

Stefan Lindgren




3 kommentarer :

  1. Opinionsundersökningar är "social norms approach" till marknadsföring. Därför ägs såna som Yougov av marknadsföringsfirmor. Det utnyttjar ett psykologiskt inbyggd instinkt i människan.

    Accepterar man marknadsundersökningar, så måste du nu skriva inlägget om hur SD går 10% bakåt.

    Du kan gå igenom vallistorna från valet istället, då kan du tydligt se vilka det är som gått till SD. Det var i senaste valet (verklig opinion) mestadels Moderater som gick till SD. Inte konstigt, då de finansieras av Svenskt näringsliv.

    /Martin Kullberg

    SvaraRadera
  2. Om det ändå vore så enkelt. SD har väl rätt betydande statliga och kommunala anslag. Tror inte Svenskt näringsliv behöver lägga sig i så mycket. Om SD ligger på 27 procent kan det ju knappast förklaras som enbart eller huvudsakligen m-tapp längre. Om jag inte minns fel var det någon sociolog som kom fram till att sd rekryterar från alla. Det enda "mönster" man kunde se var att områden med hög arbetslöshet hade högt sd-stöd. Slutsats: avskaffa arbetslösheten, den är en värre plåga än SD och det går. I USA (!!!) är den nere på 4 procent.

    SvaraRadera
  3. Inte så länge vi prioriterar bankernas vinstdrivna skuldslaveri över ekonomisk demokrati, och den frågan är det inget parti som rör. Lillemets (mp) är väl den enda som tagit upp frågan men i övrigt råder det total ignorans. Alla bekymmer och politiska frågor grundas i ekonomin som kontrollerar politiken, vi MÅSTE ta över skapandet av penningmängden från dessa privatägda bolag. Sen kan vi pumpa ut pengar för bostäder- pensioner - flyktingar etc och samtidigt sänka skatter etc.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.