27 november 2016

EU satsar på anti-rysk propaganda

Så här röstade EU-länderna Mindre än 30 % av de röda ländernas ledamöter
stödde det polska förslaget. I de mörkgröna länderna var det över 70 %. Bara en minoritet
av ledamöterna från Sverige, Spanien, Bulgarien, Finland, Storbritannien var för.EU har redan tidigare agerat för att med administrativa medel stoppa avvikande röster i den europeiska debatten.

När nu EU-parlamentet i veckan antog en resolution om "skärpta motåtgärder mot rysk propaganda", som jämställs med islamsk terrorism, är det illavarslande.


Irans TV-sändningar stängdes redan för många år sedan av från europeiska satelliter genom EU:s ingripande, men ingen reagerade.

Nu tycks turen kommen till ryska media. I Storbritannien har Russia Todays bankkonton frysts.

Tyskland Angela Merkel har varnat för "falska nyheter" som skulle komma från bl.a. Ryssland - det gör hon samtidigt somn Facebook håller på att utveckla nya algoritmer som ska oskadliggöra "falska" nyheter i sociala media.

I EU-parlamentet röstade 304 ledamöter för det polska förslaget om att utveckla EU:s motåtgärder mot rysk propaganda. Det ska ske genom att EU driver eller subentionerar egna media online och lokalt, heter det, och suventinerar "undersökande journalistik och utbildning i informationskompetens" som har den önskade inriktningen.

179 röstade emot och 208 avstod. Förslöaget antogs men det var således inte ens en majoritet av de 691 närvarande som röstade för det.

Vad man ser avteckna sig här är ett propagandakommisariat i gammal god diktaturstil. Även utan att strypa det fria ordet kan man dränka det.

red

4 kommentarer :

 1. EU har tänt ett modernt bokbål. Listor cirkulerar redan över nätsajter som stämplats som suspekta. En i USA framtagen lista omfattade nätadresserna till 200 alternativa medier, däribland ryska RT och Sputnik. De stackars europarlamentarikerna har inte en redig tanke i huvudet när de skränar sitt "till bålet, till bålet". För vilken är 2000 -talets största fejkade nyhet ? Jo,den största falska nyheten detta århundrade är påståendet om Iraks depåer av massförstörelsevapen klara att aktiveras på mindre än en timme. Publicerad och upprepad hundratals gånger av MS-media, för att sätta igång ett oprovocerat angreppskrig. Därtill har Boston Globe -journalisten Stephen Kinzer sagt om amerikanska media att deras största avvikelse någonsin från saklig rapportering är rapporteringen om kriget i Syrien. Och då måste man hålla i minnet att kriterierna redan är så lågt satta efter Irak och Libyen att det knappt kan bli värre.
  Det tyska språket har öppnat för en ordlek: Man diskuterar om sina gammelmedia om de skall betecknas om Lügenpresse eller Lückenpresse. Förstnämnda serverar direkta lögner, den andra skapar en falsk bild genom utelämnanden. Bägge förekommer naturligtvis parallellt.
  För historieforskare måste den massiva vågen av lögnaktig rapportering i MS-media vara tankeväckande. De bör fråga sig: Var det bättre förr ? Då fanns inga oberoende media som avslöjade lögnerna, som kanske funnit sin väg som dokument in i historieskrivningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till Jan Nybondas
   Du har rätt. Vi vet inte om det var bättre förr, men jag har ändå en känsla av att den intellektuella ohederligheten har nått oanade höjder de senaste 10 åren.

   Radera
 2. Irans TV-sändningar har inte stängts av från europeiska satelliter, som det påstås här. Och inte ryska satellitkanaler heller. Jag har jobbat med satellitkanaler i många år. Red. är felinformerad.

  SvaraRadera
 3. Hans Hansson har fel. Iranska PressTV stängdes av 2013 från Astra, Jag har själv Astra så jag vet att den försvann. Se även https://en.wikipedia.org/wiki/Press_TV.
  Att ryska satellitkanaler stängts av har jag inte påstått. Men man kan ju notera att ryska kanaler är oerhört lågt prioriterade i de svenska satellitpaketen, inte alls i proportion till invandrargruppens storlek. För att inte tala om landets!

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.