11 november 2016

Carl Bildt reder ut världsläget


Lyssnar på Carl Bildt i BBC där han ska försöka reda ut
världsläget åt Trump.

Bl.a. sa Bildt att USA knappast kan dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran.
Det är godkänt av FN:s säkerhetsråd och låter sig nog inte sägas upp.

Vad USA kan göra är att säga upp det ensidigt. Du står det Iran
fritt att börja bygga bomben, varpå USA måste anfalla.


Föga troligt scenario.

I synnerhet som Trump har tänkt sig, vilket Bildt inte nämnde, använda
Kina och Iran som ombud att sätta press på Nordkorea.

Vad gäller Kina sa Kevin Rudd, tidigare australiensisk
premiärminister, att hotet om 45 %-iga tullar på kinesiska varor
inte är realistiskt. Men det kan leda till köpslagan med
Beijing. Ett frivilligt åtagande att begränsa viss export skulle
kunna utverkas i utbyte mot att USA slutar att lägga sig i konflikterna
i Sydkinesiska sjön - uppenbarligen ett skräckscenario för Rudd.

Var ska du USA:s Stillahavsflotta förlägga sina krigslekar?

En riktig synpunkt är antagligen att Trumps utrikespolitik kommer
att handla om ekonomi. Han krävde redan för länge sedan att USA:s
försvarsavtal med Japan från 1952 ska sägas upp, eftersom det ger Japan
säkerhet utan att behöva lägga ut stora pengar på en egen armé.

En allmän mening tycktes vara att riktningen på Trumps
utrikespolitik visar sig först när han utnämner utrikes- och
försvarsministrar, CIA-chef etc.

För Nato-länderna, liksom för Jan Björklund, är nu det största
orosämnet att det ska bli dyrare att vara med i denna krigsklubb.

Ingen tog dock upp den centrala frågan. Om USA ska börja tala med Ryssland
och arbeta ihop med Ryssland... Det verkar som om Europas russofobiska
grammofonen har hängt upp sig lite. Orkar verkligen Europa bära hela denna
skadliga, fredshotande och kostsamma politik utan USA?

En fråga som Carl Bildt inte fick.

http://www.bbc.co.uk/programmes/p04f31kt

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. När "Yats" fick sparken från premiärministerposten i Ukraina föreslog kretsar i Kiev att Carl Bildt skulle efterträda honom. Hur kom de på en sådan tanke helt plötsligt? Ett rykte hävdade att Carl Bildt föreslagit att Kiev skulle lösa problemet med de östra provinserna i Ukraina på samma sätt som Kroatien löste motsvarande problem. Genom att etniskt rensa området genom militärt våld och fördriva de sedan hundratals år i området boende till Serbien,(dvs. till Ryssland i Ukrainas fall). "Ingen minns hela historien längre, ingen talar om den" påstås Bildt ha sagt till ukrainarna.
    Jag har inte tillgång till vittnen, men sådana bör rimligtvis kunna spåras upp av svenskt åklagarväsen för att höras för ett klarläggande. Eller är det numera helt lagligt att uppvigla till folkmord i Sverige ? Från högsta möjliga håll ? Och ni tycker att Jimmie Åkesson är hemsk, och det kan så vara, men blundar för hundra gånger värre hatspråk.
    Och apropå Trump, om han nu skulle förena sina krafter med Putin och börja hota Europa med fred, och därtill Marie LePen skulle väljas till president i Frankrike, skulle det betyda "Game Over" för krigshetsarna i Europa.
    Till dess väntar jag på rapport från svenska åklagarmyndigheten.

    SvaraRadera
  2. Söndagens Agenda avslöjade hopplösheten i politiskt argumentation. Förnyelsen kommer och bygger på att USAs president är odoglig. Svenska politiker från Margot Wahlström till Jimmy Åkesson låter likadant i den frågan. Båda hoppas på att Trump inte klarar det som han har lovat. Båda säger att de har fina värderingar som Trump inte har. De är finare männiksor än USA nya president. De får god hjälp av frågeställaren i Agenda.


    För att lyfta den nivån visades en intervju med Ann Appelbaum, som säger att Trump vill dra världen tillbaka till 1960-talet. Då var kalla kriget intensivast. Kärnvapen pekade direkt mot varandra. Men då kom också 1968 med friska vindar. Här är inte USA just nu.


    Slutligen visades partisekreterare för maktpartierna Moderater och Socialdemokrater. De ångrar att isolera SD. Men det kan hända att de menade något annat, men ingenting som pekade framåt. Folket ska lyssnas, men vad ska folket säga för att dessa skulle lyssna?


    Man kan belysa läget genom att ta en konkret fråga, sjukförsäkringen. Den har visat sig vara ödesdiger för regeringar som inte vill se det som en metod att hindra människor går till arbete när de är sjuka. Obama-Care är inte det eftersom den omfattar inte alla.


    I Sverige hade vi ett fungerade system för förtidspension i början av 2000 talet, när den allmänna pensionsålder höjdes till 65 år. 70.000 personer per år visade sig vara i behov av pension före 65. Sifran halverades av regeringen Persson och han fick gå 2006.


    Regeringen Reinfeldt minskade antalet vidare till 6.000 per år. Han stoppade redan beviljade sjukpensioner inför riksdagsvalet 2010. Väljare hade glömt att det var S. som hade börjat och S. hade en ledning på 12% i maj 2010. S slutade kritisera Reinfeldt och han kom till ledningen med 6% inför valet. S, M och V vaknde först under sista TV debatten och vann tillbaka några procent. Reinfledt hade räddats av sina motståndare.


    Verkningarna av Reinfelds avskaffandet av sjukpensionen slog genom 2014 när S lovade ta bort "den yttersta gränsen". Regeringen Löfven gjorde så att det går att betala sjukpension i form av sjukpenning fram till 65 år. Tidigare fick man sjukpenning högst 900 dagar. Nu kan sjukpenningen stoppas när som helst. Löfvens uppgfiinnig behöver en ny granskning avde som är i behov av sjukpension. De kan kallas inom kort varsel till en Team, som ska köra över läkaren och besluta att sjukpensionären i själva verket är frisk nog för att arbeta.

    Seppo Isotalo

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.