28 oktober 2017

Det står inte i tidningen

Löjtnant Boulanger tar sitt liv 1891 vid sin älskades
grav.
























Jag sitter och läser om hur Saltykov-Sjtjedrin under sina sista år, på 1880-talet, skrev några av sina bästa satirer från ett sommarhus i Finland. Han skrev om den tidens rövarbaroner, bl.a. en järnvägsmagnat som tagit bra betalt för att gräva bort ett berg som aldrig funnits.

Hur bar han sig åt? Var fick han sina uppslag? Han läste tidningen.
På jakt efter en essä av Sonja Kovalevskaja i Stockholms Dagblad efter hans död 1889 häpnar jag över att upptäcka hur rikligt informerad den tidningen var. Där finns skildringar av Georges Boulangers  häpnadsväckande valframgångar - en högerpopulistisk föregångare till Macron.

Och varför avgick egentligen emiren av Zanzibar? Sådant fick man utförlig info om i Stockholms dagblad.

Idag drunknar vi i omvärldsbevakning, men varför rinner det mesta av oss som vatten på en gås? Jag tror att hemligheten finns i en upplösning av själva språket, att man förr eftersträvade dramatisk konkretion - exakt hur många kaffrer sköt lord Kitchener ner i Sudan - där man idag rattar omkring i världen med en Volvo 244 som inte fått en framvagnsjustering på 30 år.

Då blir allt på ett ungefär.


Dagens industri (på många sätt en bra tidning) rapporterar idag att det katalanska parlamentet med röstsiffrorna 70 för, tio emot och två blanka beslutat att utropa självständighet.

Att det katalanska parlamentet har 135 platser får vi inte veta. Inte heller får vi veta varför Puigdemont genom sitt handlande antagligen har gett den katalanska självständighetsrörelsen ett slag som den inte kommer att resa sig från under detta halvsekel.

Att försöka spränga EU:s till ytan största stat, traditionstyngd som den är med en kung av den 900 år gamla Bourbonätten, det är knappast ett verk som en normal politiker tar sig an med 40 procent av väljarna bakom sig.

Det skulle vara oerhört intressant att veta vilka som tjänat på att den spanska börsen störtdök efter självständighetsförklaringen. Intressant är också att Kataloniens "utrikesminister" just idag uttalat stöd för Gibraltars "självständighet", vilket är detsamma som att säga att britterna ska få behålla denna koloni. "Självständighet" kan användas till mycket!

Högst onormala händelser flyter förbi i massmedia. Utan drama och konkretion.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Kan det vara så att de som försöker ha hjärnkoll mister sitt fokus och därför tappar viktig hjärnfunktion?
    https://www.fokus.se/2017/10/priset-att-ha-standig-hjarnkoll/

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.