28 februari 2018

Köldknäpp

Skarpnäck idag på morgonen.

Vargavinter, sibirisk kyla, köldslägga (Dagens Industri). Orden är många
för en köldknäpp som får moskoviter att ta av sig understället.

Men min husmeteorolog, Anders Persson, hade som vanligt
förhandsinformation.

Så här skrev Anders 26 februari.


Den här gången finns det en vetenskaplig förklaring, åtminstone nästan.
På ett vetenskapligt möte på Stockholms Universitet tisdagen den 13
februari om säsongsprognoser av vädret fick vi bla. höra att det just skett
en "plötslig stratosfärisk uppvärmning" (sudden stratospheric warming).

Det skulle ta för långt att förklara hur de uppstår (kolla här) men de brukar inträffa i
midvintern och beror på interna instabiliteter i atmosfären, inget
påtvingat utifrån.

Bara utifrån denna uppgift, eller kanske "rykte" kunde vi alla
församlade dra slutsatsen att en "vargavinter" förmodligen stod för
dörren, men också varmare väder än normalt i Arktis. Superdatorernas
prognoser en vecka senare bekräftade våra antaganden.

Så allt "konstigt" som sker i atmosfären beror inte på människans
påverkan!


red

5 kommentarer :

 1. Den som ogillar förkvävande ortodoxi och etablerade sanningar kan gå in på You Tube och börja med att lyssna till vad norsk-amerikanske nobelpristagaren Ivar Giaever anser om klimatet. Vill man ha riktigt fräs på föreläsningen går man vidare till professor Willie Soon. Och det finns många fler.

  SvaraRadera
 2. Jan, Stefan mfl.: Håll i minnet att bara för att en klok man kritiserar en massa tokiga idéer av klimatforskare, av vilka det finns 100-tals, inte bevisar att människan inte förändrar klimatet. Orsaken är att en massa opportunister har hoppat på "klimattåget" för att göra karriär.

  Sedan kan vi hålla i minnet att nobelpristagare gärna överskattar sin förmåga, liksom vi överskattar deras. Med hans bakgrund har han inte mycket att komma med, mer än att som en vanlig vetenskapsman sticka hål på massa bluff från karriärsugna klimatforskare.

  Men dåliga argument för en sak visar inte att saken är fel, bara att argumenten är dåliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För femton år sedan, medan debatten olikt idag ännu var fri på den svenska sidan, den finska hade redan stängt, hade vi på Hufvudstadsbladets sidor ett halvdussin fysiker som debatterade klimatet. Av en händelse eller inte stod de alla på den skeptiska sidan. Deras motdebattörer var i huvudsak journalister eller politiker vilkas obefintliga kunskaper i fysik uppvägdes av en ohämmad debattiver. Jag lärde mig om inte annat att utan högre examen i fysik är det lönlöst att gå in på sakfrågor.

   Vilket inte hindrar en från att göra enstaka observationer. Finska regeringen, alltid väl underrättad, har gett tio år på att åstadkomma ändring, annars är det kört. Samma regeringskretsar, samma personer t.o.m, sade dock redan för femton år sedan att havsnivån inom kort kommer att nå upp från havsbassängen i Helsingfors till regeringens möteslokaler på tredje våningen vid Senatstorget. Nio meter eller så. Ingen vill sitta i möte och bli våt i ändan. Men vattnet klibbar sig envist fast vid det som i folkmun kallas kolerabassängen. Samtidigt berättar Zacharias Topelius hur man genom hela februari kring 1880 seglade fritt från hamnen till Sveaborg fästning. Om det inte var för Sverigebåtarna skulle man just nu åka häst och släde. Och då var vintrarna kallare i snitt, det är vi överens om.
   Okunnigast av alla är tydligen de internationella finanskoncernerna. De satsar tiotals miljarder på byggprojekt i kustregioner som inte hinner förränta sig innan de uppslukas av det stigande havet ?

   Radera
  2. Det där med finanskoncernerna var en intressant observation.
   Dom kanske har spridit rykten för en prispress på strandtomter :-)
   Soros lär för ngns räkning ha köpt upp kolgruvor billigt parallellt med att oligarkins antikoldioxid pedagogik spreds. Rockefellers gjorde stort väsen av en modest satsning på alternativa energikällor för att kunna göra den sortens klipp.

   Radera
 3. Vad f-n! Lite snö? Värre skall vi tåla. jag tycker det är friskt ja!
  Sten

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.