27 februari 2018

OCKSÅ på fel ställe

Söndagens krönika av Peter Wolodarski i DN övergav logiken redan i rubriken. Ryssland OCKSÅ... Vem mer, menar han?

Vem mer än Ryssland menar han tänker manipulera det svenska valet? 

Men en så djup tanke att fler stormakter än Ryssland skulle vilja lägga sig i svenska val har han uppenbarligen inte tänkt.
PW börjar med ett präktigt citat från 2004: "Ryssland demokratiseras och vävs alltmer in i det europeiska samarbetet".

Men varför tillskriver han citatet ÖB när det är hämtat ur det försvarsbeslut som riksdagen antog med stor majoritet? Kollar han inte sina citat?

Men så blev Ryssland illasinnat någon gång mellan 2004 och 2008 då det - enligt PW - angrep Georgien.

Det är viktigt att försöka fastställa orsaken till nedkylningen mellan Ryssland och väst. PW ser bara grandet i det ryska ögat och glömmer att under perioden 04-08 ansluter Nato tio länder längs Rysslands gräns, när Nato enligt mångfaldiga löften "inte skulle utvidgas en tum".

Georgien släpptes in i Nato:s väntrum och fick under inflytande av amerikanska instruktörer den vansinniga idén att gå till anfall mot ryska fredsbevarare med FN-mandat i Sydossetien. Heidi Tagliavini har kartlagt händelseförloppet i en EU-beställd rapport. Georgien ANFÖLL, inte Ryssland.

Sedan övergår Wolodarski till att rapa upp Muellers anklagelser mot Ryssland för otillbörlig valpåverkan i USA. Jag garanterar: nästan inte en  siffra är rätt i den soppan, i ett åtal som konstruerats för att aldrig prövas inför rätta.

PW påstår exempelvis att de illasinnade ryska trollen gick in och skapade digitala grupper som "Army of Jesus". Googlar man på det ordet får man 544 000 träff. Det kryllar av Jesus arméer i USA, så vad skulle en mer eller mindre ha för betydelse?

Han påstår också att den utpekade "trollfabriken" i S:t Petersburg inte har "någon som helst koppling till journalistik". Påståendet är rakt ut i det blå. Som jag visat här (http://www.8dagar.com/2017/11/censur-i-sociala-media-nu-helt-ok.html) producerade journalisterna vid detta institut under 10 veckor i fjol över
101 000 nyhetsartiklar för respekterade ryska internettidningar och de driver ett dussintal egna utgåvor som tillsammans är av samma storleksordning som nyhetsbyrån ria-novosti. 

PW tycks inte förstå att han genom att skänka tilltro till det interna amerikanska vansinnet, att ett gäng ryska hackare på något sätt påverkat USA:s presidentval, förminskar USA, krymper det till något slags bananrepublik som sprattlar i Putins trådar.

Som Masha Gessen skriver: Putin skattar på sig!

Vart tog Masha vägen, förresten, PW? Nyss var hon skitpopulär i DN.

På det personliga planet skulle jag vilja rekommendera PW en längre tjänstledighet för att hinna göra en resa tillbaka till Tjeljabinsk i Ural där Peters pappa föddes. Ryssland är ju i alla fall i någon mening PW:s fädernesland.

Kanske skulle det få honom att sluta med ovanan att oupphörligt spotta sig själv i synen.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Mueller har tvingats från offensiv mot Trump till defensiv för sig själv och sina uppbackare. Ledande republikaner som Nunes i kongressen har kommit honom på spåren och upptäckt att FBI och justitiedepartementet missbrukat sina befogenheter för att partiskt gynna Clinton. Nu försöker han vinna tid och virvla upp så mycket damm som möjligt för att det skall se ut som att han levererar. Nunes och hans närmaste kolleger är dock så pass förbannade att det troligen kommer att leda till en ny utredning som kanske når ända fram till Obama, som också måste ha känt till eller rentav beordrat oegentligheterna. Världens största fängelsepopulation kan få ett tillskott av några riktiga höjdare om det vill sig illa, ursäkta, väl skulle jag säga.

    SvaraRadera
  2. MSM spelar på de gamla Svenska Ryssfobierna, och Svensson köper det med hull och hår.
    Alla länder försöker väl i någon mening påverka valen i andra länder, sedan är det mer i vissa, och mindre i vissa länder. Inget nytt under solen.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.