27 februari 2018

Nyliberal attack på demokratin

Svante Nycander, gammal ringräv från Dagens Nyheter kommer med en bok som analyserar det politiska spelet kring invandringen.

Vad jag förstår av hans artikel i Dagens industri idag är boken en brandfackla mot den totalitära liberalism som bl.a. företräds av Sveriges mesta krönikör Johan Norberg.
Timbrobroilern Norberg som nyss fick på pälsen i DN för sitt förhärligande av libertarianen Ayn Rand (även andlig gudfader till Federal Reserves f d chef Alan Greenspan) har medverkat i en bok där nyliberalerna tar bladet från munnen.

De kräver obegränsad invandring därför att det kommer att bidra till att bryta upp fackets makt i Sverige. Det bör genast kombineras med ett strejkförbud, anser de. Och i förlängningen ska hela samhällssystemet göras om till en gränslös liberal megastat.

Nycander drar även ut konsekvenserna. I Norbergs m fl:s idealstat kommer bl.a. domare att få stor makt och deras beslutsprocesser kommer i stort sett att vara hemliga.

"Öppna hjärtan"-projektet är alltså i sak ett angrepp på välfärdsstaten, den svenska modellen - och demokratin.

Det ska bli spännande att ta del av Nycanders argumentation. Han varnar får två sorters högerpopulism. Dels den "vanliga" nativistiska opinionen kring SD. Men dels också den totalitära nyliberalismen som lyckas utnyttja en humanistisk syn på flyktingproblemen i helt andra syften.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.