Ryska posten

2 mars 2018

Svar till Sven Hedin

Här kommer andra försöket att lägga ut en skrift från 1912, Harald Svenskes (Carl Sundblad) "Svar till Hedins varningsord" från 1912. Skriften utgav av Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

I mitt förra försök hade det lilla ordet "i" fallit bort genomgående i  texten vilket gjorde den obegriplig. Nu hoppas jag att det ska vara bättre. Gammelstavningen får man stå ut med.

Det mest intressanta tycker jag är argumentationen om "det ryska hotet" - som bitvis känns som om den varit skriven igår.

Att Carl Sundblad hade fel när det gäller det annalkande världskriget, som han inte trodde på, är begripligt och rättfärdigar ju inte på minsta sätt Sven Hedins vapenskrammel. 

Carl Sundblads tanke, att Sverige inte skulle låta sig dras in i ett krig, utan hålla fast vid skiljedomstanken, visade sig ju i alla fall hållbar, testad i två världskrig.

Men jag emotser kloka inlägg fr¨ån historiskt bevandrade läsare och passionerade fredsaktivister kring denna skrift.

Stefan Lindgren

Ladda ner den här!

2 kommentarer :

 1. Jag tror att samma ämne avhandlas i svenska boken Moskoviten under åren 1400 - 1721. Den kommenteras i Alexander institutets hemsida. Är inte dessa två böcker på samma linje?

  https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/161e5fb9ae805e40.

  Där hänvisas vidare till Hbl

  http://www.sls.fi/sv/utgivning/moskoviten

  SvaraRadera
 2. Sven Hedin talade nog i egenskap av splittrare med hänvisning till ett uppdiktat yttre hot? Och önskade väl inte omintetgöra Nobels verksamhet därborta.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.