Ryska posten

14 mars 2018

May be, may be not

Theresa Mays framträdande i det brittiska parlamentet idag under sina mest jingoistiska partivänner tillrop kan inte dölja verkligheten.

Genom sitt agerande har hon avslöjat att ingen i hennes kabinett har en susning om folkrätt. Det hade varit Storbritanniens skyldighet att följa OPCWs regler som innebär att Ryssland skulle delges prover på det aktuella giftet och därefter fått 10 dagar på sig att besvara anklagelsen.

Nu säger hon att jodå, OPCW ska informeras, men frågan ska tydligen inte handläggas stadgeenligt. Ett skäl som  anförts är att om ett prov lämnas ut till Ryssland ges landet möjlighet att förfina mordvapnet. Här gör man våld på logiken: om Ryssland är skyldigt kan väl ett prov av dess eget gift  varken göra till eller från!

För att skyla sin dundertabbe som avslöjat den brittiska regeringens totala laglöshet (vad väntar man sig av ett land utan författning och en kökkenmödding till lagstiftning), låter fru May utvisa 23 ryska diplomater.

Det visar hennes frustration och sanktionspolitikens kollaps. Att skicka ut diplomater kommer ögonblickligen att besvaras med utvisning av samma antal brittiska diplomater från Ryssland. Till vad nytta?

Hon kunde inte, så tory hon är, ge sig på BP:s samarbete med Rosneft som ger miljardintäkter till Storbritannien. Hon kunde heller inte föreslå inskränkningar för ryska affärsmän i London, för utan dem försvinner också deras pengar - inklusive feta bidrag till partikassan.

Att Storbritannien som tredje land, efter USA och Kanada, tydligen tänker ansluta sig till Magnitskij-lagen, betyder inget konkret så länge man inte talar vilka personer man tänker föra upp på sanktionslistan enl. Magnitskijlagen. Vad hon i bästa fall kan åstadkomma är att en del ryska affärsmän återvänder hem.

Personer som hon definitivt inte tänker sätta upp på någon Magnitskijlista är Roman B Abramovitj (ägare till Chelseas fotbollsklubb), Alisher Usmanov (äger 1/3 av Arsenal) eller Aleksandr Lebedev (äger tidningen  The Independent). Eller Geogre Piskov, Aleksandr Temerko, Vladimir Tjernuchin, Aleksandr Knaster och alla andra rika ryssar som gett miljontals pund i bidrag till Mays parti.

Theresa May har förklarat att Ryssland "highly likely" - högst troligt - ligger bakom förgiftningen av Skrypal och hans dotter. Det betyder att varken Scotland Yard eller militären som tydligen tagit över - och mörklagt - utredningen har några handfasta bevis.

Samtidigt tätnar mystiken kring dådet. Enligt en källa hade Skrypal börjat samarbete med sina gamla arbetsgivare dvs. Ryssland. Hur skulle britter och amerikaner (som först avslöjade Skrypal) reagera på det?

Han bodde granne med en f d brittisk agent knuten till samma företag som Christopher Steele, som i valrörelsen i USA 2016 levererade en rapport om Trumps "collusion" - samarbete - med Putin. Ett samarbete som representanthusets underrättelseutskott efter ett års utredande kommit fram till inte existerade.

Kort sagt verkar Salisbury vara ett formidabelt getingbo av 4 000 militära kemispecialister och frilansande underrättelsemän. Vem fruktar sanningen?

Stefan Lindgren
1 kommentar :

 1. Seppo Isotalo skriver:
  Stefan. Jag skrev en till kommentar till din redovisning i 8-dagar om det som May måste följa. Jag menar att detta räcker ingalunda:

  Jag har nu tittat en lång presskonferens av representanten av rysk UD, Maria Saharova. Ryska positionen är enkel och felaktig. Man ser Mays propaganda som själva substansen, inte det att i England är i gång terrorism som har farligt kemis stridsmedel. Ryssland ser propagandan mot regeringen i Syyrien om användning av kemiska medel vara av samma kedja anti rysk propaganda.

  I första hand kritiken bör riktas mot May, som inte kallar till en internationell gemensam verksamhet för att skydda världen från kemiska vapen. May är bunden att göra detta enligt en viss procedur, som hon medvetet bryter mot. Men här finns anledning till det som svenska polisen började genast när en lastbil körde i Drottningsgatan.

  Kemisk terrorism är farlig på världsnivån. En internationell alarm som kallar alla länder till kamp mot kemisk terrorism är den ända rätta vägen. Medel som finns sedan 2006 i England kan transporteras vart som helst och skada människor, eller bara utnyttjas för utpressning. Medlen är fritt i Enland. Den ända, som kan använda stridsmedel kontrollerad, så som har hänt två gånger i England, är den engelska regeringen. Om regeringen har tillgång till detta medel.

  I alt som jag har läst finns bara finska presidenten Sauli Niinistö, som ser nödvändigheten att undersöka med det samma. Finsk media begränsar även presidentens möjlighet att komma till tals i denna fråga. Niinistö har lyckas säga att en sådant undersökning kräver absolut Rysslands medverkan.

  Svenska media tar priset genom att skriva att svensk representant i Säkerhetsrådet skulle ha "hamnat i hetluften". Det var faktist ingen het luft mellan hans grannar England och Ryssland. Mötet avslutades så att England bad om ordet en gång till. Jag fattade inte riktigt vad han sa, men England förenade sig till ryska kravet om gemensam undersökning, men riktade frågan till Ryssland. Vilket överraskade helt Ryssland, som sa bara att visst är vi med på undersökning.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.