Ryska posten

29 mars 2018

Död katt på bordet

3 mars 2013 beskrev Storbritanniens nuvarande utrikesminister Boris Johnson i en artikel i Telegraph strategin "en död katt på bordet".

Det är exakt denna strategi som han nu satt i verket mot Ryssland, för att avleda uppmärksamheten från problemen med Brexit och de konservativas nederlag i valet.

Så här skrev Johnson:"Låt oss anta att du håller på att förlora ett argument. Fakta är överväldigande mot dig, och ju fler människor som fokuserar på verkligheten, desto sämre är det för dig och din sak. Det bästa du kan göra under dessa omständigheter är att utföra en manöver som en bra politisk taktiker beskriver som att 'kasta in en död katt på bordet'.

...inte så att alla människor kommer att bli upprörda eller oroade.... Poängen... är att alla kommer att skrika 'Jisses, det ligger en död katt på bordet!'; Med andra ord kommer de att prata om den döda katten, den sak du vill att de ska prata om, och de kommer inte att prata om det problem som har orsakat dig så mycket bekymmer."

Just nu driver Johnson den här sketchen med full kraft. Brittiska UD springer runt på ambassaderna med ett propagandamaterial fullt av obevisade påståenden om allt ont Ryssland gjort. Landet jämförs med Raskolnikov i Dostojevskijs "Brott och straff" som "alla vet är skyldig" men inte vill erkänna...

Får man tro det ryska TV-programmet "60 minuter" tror inte ens USA på att Ryssland har försökt giftmörda Skripal och dennes dotter. Trump utvisar 60 ryska diplomater men har angett helt andra skäl än May, skäl som rör USA.

Dessutom har en hög tjänsteman i State Department klargjort att det inte är fråga om att dra ned den ryska diplomatiska personalen permanent. De 60 kan ersättas av andra diplomater.

Utvisningarna (på amerikansk slang har de 60 "PNG-ats", förklarats persona non grata) kan då på sin höjd skapa tillfälliga problem för ryssarna (stängningen av konsulatet i Seattle ser dock ut att vara permanent). För övrigt passade Washington på att ge FN en knäpp på näsan genom att utvisa 12 ryssar som arbetar i Rysslands FN-delegation, vilket USA:s UD inte har med att göra.

Den nya vändningen i Washington sätter dock de 20 länder som följt USA:s och britternas pekpinne i en genant position. De framstår nu som nickedockor. Stora stater som Tyskland, Frankrike och Italien har förnedrat sig genom att vara lydigare än Washington någonsin begärt.

Österrike däremot har modigt stått emot den ena demarschen efter den andra från London. Förbundskansler Sebastian Kurz erbjuder sig att medla mellan Ryssland och Storbritannien och kommer inom kort att besöka Moskva. Kort sagt: till skillnad från Sverige och Finland är landet neutralt inte bara i högtidstalen.

Stefan Lindgren


2 kommentarer :


 1. The Independent (UK)
  February 21 2018
  Labour to sweep London in local elections with best result for any party since 1968, new poll suggests
  Survey indicates just 28 per cent of Londoners plan to vote Tory

  https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/labour-london-local-elections-2018-win-best-results-party-poll-a8221081.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Britterna är intelligenta. De har gjort precis som jag rekommenderat. 1. Gå ur EU. 2.Skapa mer välfärd.

   Grekerna valde ett dåligt alternativ. 1. Försöka skapa välfärd genom korrumperade högersossar. 2. Klamra sig kvar i EU.

   Radera

Bara signerade inlägg tas in.