Ryska posten

16 mars 2018

Underskatta inte en slaktareBirgitta Forsberg, SvD:s skicklige näringslivsreporter, rapporterar idag från Nordeas stämma.

Hon rapporterar om hur en vanlig aktieägare, händelsevis en slaktare till yrket, på bolagsstämman högt och ljudligt ropade att ”Kejsaren är naken” när 97 % av församlingen röstade lydigt för flytt ur riket.
”Han satte Nordeas stora vinst i perspektiv genom att säga att han varje dag riskerade att skadas, stympas och dö på jobbet för en bråkdel av de pengar Nordea tjänar.

Han påpekade att Nordea godtyckligt låtit kriminella tvätta ’sina blodspengar’ i banken, samtidigt som det pågår gängkrig i Malmö, och att banken hjälpt kunder att undkomma skatt. Faktum är att Finansinspektionen bötfällt banken två gånger för bristande kontroll av penningtvätt. Och Panamadokumenten visade att Nordea byggt komplexa företagsstrukturer i skatteparadis åt kunder.

- Ändå räcker det med att regeringen bara nämner ordet skatt så packar ni väskorna, sa slaktaren och förutspådde att banken skulle komma svassande tillbaka i nästa bankkris och be om att bli räddad av skattepengar.

En sådant arbetarperspektiv letar sig sällan in i en städad stämmomiljö. Särskilt inte en som Marcus Wallenberg den äldres ande svävade över, enligt bankens ordförande Björn Wahlroos. En anspelning, som Wahlroos gjorde i sitt tal, på att familjen Wallenberg äger Grand Hôtel.”

Det sista är en syftning på att Marcus och Jacob Wallenberg - i sin familjs anda - uttalat sig mot flytten.

Argumenten för flytten är väl kända - banken får något lägre säkerhetskrav genom att tillhöra EU:s bankunion.

Att detta lanseras som en ”återflytt” är minst sagt tvivelaktigt. Svenska PK-banken fusionerades 1998 med finska Merita-Nordbanken. I fusionen ingick flera miljoner svenska småsparare som funnits i statliga Postbanken när personkonto och postgiro var ett i stort sett heltäckande svenskt system.

Dessutom fick banken under finanskrisen 63 miljarder kr av svenska staten för sin överlevnad och staten tog över en hel del dåliga fordringar.

Dagens smällfeta Nordea, som vuxit till samma storlek som Deutsche bank, är ett resultat av ovanligt omfattande statliga interventioner.

Ändå sprätter Wahlroos skit på ”näringslivsklimatet” i Sverige, som tydligen ändå är tillräckligt bra för att han inte ska skriva ur sig själv ur riket. Finland har ju arvsskatt och andra otrevligheter.

Skandalen i sammanhanget är att staten inte efter krisen behöll en ”gyllene” aktie för att just förhindra att banken försvann ur landet.

Stefan Lindgren
4 kommentarer :

 1. Medan Björn Wahlroos ännu hade lärartjänst på Handelshögskolan i Helsingfors sade hans polare börshajen Henrik Kuningas till honom "Hur fan kan du Nalle vara så fattig, du som låtsas vara så lärd". Och så tog karriären ett steg i annan riktning.

  Med husgudar som Ayn Rand och Alan Greenspan är detta "par för banan" som de säger där borta hos Alan.

  SvaraRadera
 2. Fast om Ayn Rands idéer hade styrt hade de inte fått ett öre av staten.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. snart swedbank, torsdag kl 11 på cirkus

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.