gerundium

2 oktober 2019

Fenomenet Kinahat

Kina reser sig. Det lämnar Kinaätarna ingen ro.
Enligt opinionsföretaget Pew är Sverige det land i världen näst Japan där misstron mot Kina är störst. Hur kunde det bli så?

Ett antal experter i radions "Efter tre" tycktes benägna att skylla på Kina självt. Har alltså Kina gjort Sverige något ont?

Historiskt har Sverige haft utomordentligt goda relationer med Kina. Man behöver inte googla mycket för att se att det finns en stark lobby som verkar för att ändra det.

Dagens Nyheter, Säpo (kallade i mars Kina för "ett hot"), Hans Wallmark (moderaternas värste gaphals) och en rad mer eller mindre professionella Kinahetsare arbetar hårt för att ändra bilden. Regeringen tenderar att böja sig och en viskande Ygeman får det kinesiska "spionhotet" att låta akut.

Bl.a. påstår man att Huawei skulle vara en större fara för vår dataintegritet än den storskaliga amerikanska avlyssningen som sker helt öppet - fortfarande är Huaweis "spionage" för den kinesiska regeringens räkning ett hjärnspöke utan minsta bevis.

Viktigare att granska: att Sverige är det viktigaste landet i världen i NSA:s globala avlyssningskapacitet efter Storbritannien och Israel.

Jo, men säger så experterna i radion. Kina investerar nu kraftigt i Sverige och vi riskerar att bli av med företag som är viktiga för vårt oberoende (ett ord som aldrig använde i relation till Bryssel och Washington).

Alarmisterna på Dagens Nyheter har så upptäckt att Kinas investeringar i Sverige ökat kraftigt (vilket var sant i fjol).

Andelen kinesiskt ägande i procent av kapitalet i svenska företag ser ut som följer enligt en sammanställning i DN:

- Filmstaden SF Bio ägs till 100 procent av Dalian Wanda Group, via ATC och Odeon Cinemas.

- Nordic paper ägs till 100 procent av Shanying International.

- Nevs ägs till 100 procent av Evergrenade/Hongkongbaserade NMEH.

- Volvo PV ägs till 99 procent av Geely.

- North Pole ägs till 75 procent av CGN.

- Tre ägs till 60 procent av Hongkongbaserade Hutchison Whampoa.

- Arlanda Express ägs till 37,5 procent av SAFE/Ginko Tree.

- Oatly ägs till 30 procent av China Resources.

- Spotify ägs till 9 procent av Tencent.

- AB Volvo ägs till 8 procent av Geely.


Den svenska regeringen och det svenska näringslivet välkomnar kinesiska investeringar. Så varför skulle inte Kina investera. Är det någon av dessa investeringar som "skadat" Sverige? Knappast.

En f d svensk ambassadör i Peking, Börje Ljunggren, yrar om att Sverige "nu måste enas" om en strategi för att möta denna kinesiska offensiv.

Varför skulle vi det?

Kina är ett land som på 70 år har kämpat sig upp från ett utslaget u-land, till stora delar koloniserat, ockuperat och plågat av massvält och epidemier.

Under denna uppgång har Sverige varit med och tjänat grova pengar i Kina. De totala svenska investeringarna i Kina uppgår till 127 miljarder kronor. Kinas tillgångar i Sverige är en bråkdel av det. Nivån har först nu kommit upp i ca 20 miljarder kr/år.

De svenska investeringarna inte ens nämndes i "Efter tre". Det är liksom en självklarhet att västvärlden har rätt att tjäna pengar i Kina, men inte tvärtom.

Förstår man inte att alla sunda relationer mellan länder i världen bygger på reciprocitet?

Min syn på Kinahatet i Sverige, det otroliga faktum att vi kvalat upp bakom Japan som Kinahatare nr 2, är en helt annan än radioexperternas. Fenomenet har att göra med hur Sverige i hela sin utrikespolitik har glidit från att vara alliansfritt och neutralt till att bli en frontstat, som ställer upp på de brittiska och amerikanska imperialisternas strategi för att "innehålla" Kina, slå in kilar mellan olika delar av landet (Tibet, Sinkiang, Hongkong, Taiwan etc) och på sikt slå sönder den etablerade ordningen som visat sig så framgångsrik för de kinesiska massornas välfärd.

Sverige har antagit denna smutsiga schakalroll och det hörs inga protester.

Vi utsätts antagligen för samma påtryckningar som andra länder i Europa att underordna oss den internationella anti-kinesiska kampanjen. Men eftersom Sverige är ett land med extremt snäv åsiktskorridor och utan pluralistiska media får sådana kampanjer ett extremt genomslag hos oss.

Stefan Lindgren

3 kommentarer :

  1. Bra skrivet Stefan! Så här skrev jag den 1 oktober på Facebook:
    Folkrepubliken Kina firar 70 år och det med rätta! Trots många fel och brister hos Mao och hans efterföljare har framstegen varit enorma. 1949 låg Indien före i många avseenden. Medellivslängden 1960 var 36 i Kina och i Indien 44. 2012 var den 66 i Indien och 75 i Kina. 1970 var analfabetismen 67% i Indien men bara 47% i Kina, 2017 var den 5% i Kina och 25% i Indien!
    Idag går 95% av barnen i skola, livslängden är 75 för män och 78 för kvinnor. Av de alla de hundratals miljoner som lyfts ur fattigdom under senare år står Kina ensamt för 61% men har 20% av världens befolkning.
    Alla regeringar ska hålla ögonen på stormakters agerande, även Kinas investeringar i andra länder. Men USA har sedan 1945 bedrivit krig i 37 nationer, 20-30 miljoner människor har dödats i dessa krig. (under andra världskriget dog cirka 50 miljoner). Kina har deltagit i 1: Korea och detta inför hotet att invaderas av/atombombas av USA.
    Det är bättre att bygga broar och järnvägar än att bomba sönder länder och döda dess befolkning även om många demokratiska rättigheter är starkt begränsade i Kina och de sociala klyftorna stora.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra, Stefan. Men kan det vara sant att China hatet är större än ryss hatet? Snart kommer Sverige i kapp med USA vad dumheten angår

    SvaraRadera
  3. Svårt att veta vart det barkar hän. En rationell attityd från väst vore ju att dra till sig Ryssland. Men det ska man inte vänta sig. Dessutom kan det vara för sent. Ryssland har framgångsrikt börjat ställa om till en "östlig axel". Så rysshatet och kinahatet lär fortsätta att utvecklas i fri liberal tävlan.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.