gerundium

16 november 2019

Han leder Bolivias parlament

Det bolivianska parlamentets underhus har beslutat att välja Sergio Choque, företrädare för Morales "Rörelse för socialism", till talman. I överhusety, senaten, har Monica Eva Copa, från samma rörelse valts till talman. I båda fallen var parlamentet beslutsmässigt.

Det var det inte när Jeanine Anez utsägs till Bolivias t f president.

Liksom Morales är Choque en representant för ursprungsbefolkningen i Bolivia, som utgör majoriteten av befolkningen. Chefen för underhuset förklarade att Evo Morales är landets konstitutionella president, varefter han utfärdade ett dekret som  kräver att armén ska lämna gatorna i de bolivianska städerna och återvända till sina kaserner.

Fascisternas "president", Jeanine Anez, utsågs av ett parlament som inte uppnått kvorum. Men de tycks ha kontroll över polis och militär - 9 personer har dödats i gatustrider det senaste dygnet.

Den nya "regeringen" försitter ingen tid att försöka rasera så mycket som möjligt av det som byggts upp under Morales. Bolivias representant till FN Sacha Llorenti har återkallats liksom ambassadören på Kuba Ariana Campero.

Inom kort kan väntas förslag om att minska skatterna  på stora företag, i första hand gasindustrin, och gå vidare med utvecklingen av litiumfyndigheter  ( regionen har 50% till 70% av världens litiumreserver i Salar de Uyuni).

Den 14 november träffades utrikesministrarna och delegationscheferna för den bolivarska alliansen (ALBA), Antigua and Barbuda, Bolivia, Cuba, Dominica, Grenada, Nicaragua, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenadinerna och Venezuela, i Nicaraguas huvudstad Managua för ett extra möte i det politiska rådet, där organisationen fördömde ”statskuppen mot den legitima presidenten i Bolivia, Evo Morales”. Diego Pary, utrikesminister i Evo Morales regering, som vägrade att avgå efter kuppen, deltog i mötet.

Från kuppmakarna kom omedelbart svaret att Bolivia lämnar den bolivarska alliansen.

redInga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.