22 november 2019

Välkommen, Peter Handke!

Jag säger välkommen, Peter Handke, att komma till Stockholm och ta emot Nobelpriset i litteratur.

De grundlösa anklagelserna mot honom för att försvara folkmord kan bara tjäna syftet att avskräcka från en kritisk diskussion om hur det gick till när staten Jugoslavien krossades.


"Jag är jugoslav via min mors sida", berättade Handke i en intervju med SvD igår.

 "Om man nu ordar om Serbien med mig är det oredligt. Jag for dit för Jugoslaviens skull, säger han Han anklagar Tyskland och hela EU för att alltför tidigt ha erkänt Kroatien. Slovenien och Bosnien som egna nationer när de till en tredjedel beboddes av ortodoxa och muslimska serber:

 - Varför sägs det inte äntligen an väst har skuld i detta förfärliga broderkrig? Varför kallades inte omedelbart och energiskt till en fredskonferens?"

Handke är ingen politiker, men han ställer kritiska frågor om det som hände. Han gör det med all rätt. Att hans mor var slovenska, dvs. jugoslav, och att hans morfar i en folkröstning 1919 röstade för att tillhöra Jugoslavien, bildar naturligtvis en känslomässig bakgrund till hans kritiska frågor.

Men många miljoner har ju samma känslomässiga bakgrund och ställer sig samma kritiska frågor.

Att Handke inte, för att anpassa sig till västvärldens rådande paradigm, har kapat de band som gör att han förmår se Jugoslavien "inifrån", är värt all respekt. Det hjäper oss andra att se att Balkanproblemen har flera än den enda berättelse vi har matats med.

Ända sedan Leo Tolstojs "Hadji Murat" har detta, förmågan att se den andra sidan i en dödlig  konflikt, varit en probersten för sant humanistisk litteratur.


Akademien missade Tolstoj, men grep nu tillfället att reparera något av den underlåtenhetssynden genom att ge priset till Handke. Det hedrar den.

Stefan Lindgren


7 kommentarer :

 1. Man kan ha hur hård kritik mot västs agerande och delaktigheten i krossande av Jugoslavien utan att förneka faktumet att massmord på muslimer i Bosnien ägde rum Man kan sörja Jugoslavien utan att uttrycka förakt för de sörjande mödrarna i Srebrenica och man kan behålla sina band till Slovenien/Jugoslavien utan att blunda för folkrättsbrott..

  SvaraRadera
 2. Du skulle informera dig bättre innan d släpper sådan skit. Kanske att läsa den grundläggande texten av Diana Johnstone "Dårarnas Korståg". Att Tyskand var med är särskilt skamlig. Det var tack den Gangster-"utrikesministern" Fischer att kriget blev av.

  SvaraRadera
 3. Peter Handkes intervju var med Die Zeit, fast den sammanfattades (och kommenterades) i SvD av Clemsns Poellinger.

  SvaraRadera
 4. Dror Feiler. Bosniska muslimer var inte de enda offren. Såväl förbrytare som offer fanns på alla sidor i kriget. Den grundläggande frågan är vilka som startade kriget och varför. (Cherchez les imperialists!) Folkrättsbrott begicks inte minst av Nato, men de stod och står över lagen och tillsatte/tillsätter de facto domarna. De sörjande mödrarna i Srebrenica utnyttjas som politiskt instrument för att inpränta tanken att bara en etnisk folkgrupp var offer, och att hämnd måste utkrävas, dvs grund läggs för nya krig, som Diana Johnstone framhållit i artikeln Krig som ursäkt för mer krig – Srebrenica än en gång (återpublicerad här https://www.globalpolitics.se/srebrenica-an-en-gang/).

  SvaraRadera
 5. Att folkrättsbrott begås av många befriar inte någon. Jag är minst lika beläst som "einartysken". Att folkmord på muslimer har begåtts är inte en fråga. Att ifrågasätta detta och att förminska mödrarna o anhöriga sorg o göra de till ett passivt instrument i händerna på någon är folkförakt. Precis som det faktum att Israel använder förintelsen i politiska syften inte förmiska folkrättsbrotten och folmordet som begick mot eriopas judar. jag slutar här.

  SvaraRadera
 6. Dror, anledningen till att du dragit igång det här måste väl vara att du har något emot Handke. Något han "förnekar" eller "blundar för", som du så ominöst antyder. Varför inte spotta ut och tala om var det skaver?

  SvaraRadera
 7. ett resultat av jugoslaviens upplösning var att usa kunde bygga sin största militärbas i europa, camp bomb-steal. Alltså, vilka tjänade på brodermorden? https://www.youtube.com/watch?v=1xaBAbgBucE

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.