11 november 2019

Statskuppen i Bolivia

Fascistledaren Luis Camacho från Santa Cruz har setts röra sig i presidentpalatset efter Evo Morales störtande.
ÖB i Bolivia, Williams Kaliman, har - utan något lagligt stöd  - uppmanat president Evo Morales att avgå. Morales besegrade sin motståndare i presidentvalet med mer än tio procents övervikt.

Ändå har han tvingats bort från makten för att ge plats åt obskyra krafter.


Enligt konstitutionen behövdes då ingen andra valomgång men för att tillmötesgå oppositionen bjöd Morales in utländska observatörer för kontrollräkning. Innan räkningen ens var slutförd krävde OAS nyval. Då utlyste Morales nyval. Men högern ville inte ha något sådant. De ville inte ha dialog, de ville inte ha val.

Fascisterna föredrog att ta makten med våld. De har misshandlat meningsmotståndare, de har bränt deras hem, de har bränt ner vallokaler och offentliga byggnader och anfallit redaktioner. Kaliman sällar sig till den sorgliga skaran av militärer som infört diktatur i Latinamerika: Videla, Banzer, Pinochet, för att ta några ur högen.

Månader av planering från de inhemska oligarkerna i maskopi med USA-imperialismen har tillfälligt givit resultat. Demokratin och folkviljan är kastad på sophögen. Latinamerika upplever ännu en militärkupp. Västvärlden har bidragit till detta genom tystnad och medlöperi.

Camacho, kuppledaren, fascisten och mångmiljonären från Santa Cruz, har setts komma och gå i regeringspalatset. Polischefen Yuri Calderon hakade på och krävde också Morales avgång.

Ulf Bjerén/Zoltan Tiroler

Se även kommunikén från Bolivias ambassad i Stockholm: https://svensk-kubanska.se/10276-2/?fbclid=IwAR00I2fDdwrEOhHrPd6Of_BdoOrpo7mu4I4wwPCxUbXAJDtIIJJOBGt_e3A

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.