28 november 2019

Bolivias ÖB Kaliman är USA:s man


Williams Kaliman, Bolivias tidigare ÖB, beordrade arrestering av landets president Evo Morales och tvingade denne i landsflykt.
Bolivias tidigare ÖB Kaliman utbildades på den ökända krigsakademin School of Americas i USA. När han ställde sig på fascistmobbens sida och ”arresteringsorder” utfärdades mot presidenten tvingades Morales avgå 10 november och fick asyl i Mexiko, skriver Ulf Bjerén.

Att Evo Morales valdes till president i Bolivia 2006 var utmanande för härskareliten. En "simpel" indian och fackföreningsledare som president. Det gick inte för sig...
Morales var småfolkets man. Han motsatte sig försäljning av Bolivias naturtillgångar till utländska monopolföretag. De tillhör bolivianska folket. För kompradorerna och de utländska bolagen var det katastrof.

Men mellan 2006 och 2017 minskade fattigdomen från 60 till 35 procent av befolkningen. De senaste fem åren har Bolivias ekonomi varit den snabbast växande i Latinamerika.

4 november sa Morales upp ett avtal med tyska ACISA om utvinning av litium. Morales var fast besluten att industrialisera Bolivia och säkerställa att litium bearbetas i landet till mobiler och batterier. Bolivia skulle inte vara beroende av endast råvaruproduktion.

Till saken hör att Bolivia har 50 - 70 procent av världens litiumreserver och att efterfrågan på världsmarknaden väntas mer än fördubblas till 2025.

Redan innan valet deklarerade oppositionen att den skulle vägra erkänna resultatet om Morales segrade. Han segrade stort 20 oktober och inga belägg har lagts fram för att valfusk skulle ägt rum. Men Morales erbjöd storsint att göra om valet. Det var inte oppositionen intresserade av. De svarade med att bränna ner vallokaler.

Fascistmobben attackerade och mördade ursprungsbefolkning, parlamentsledamöter och deras familjer, brände deras hus och offentliga byggnader. Den socialistiska borgmästaren Patricia Arce drogs genom gatorna, sprutades med rödfärg. Hennes hår klipptes av och rasistiska och misogyna glåpord haglade över henne.

Bolivias tidigare ÖB Kaliman utbildades på den ökända krigsakademin School of Americas i USA. När han ställde sig på fascistmobbens sida och ”arresteringsorder” utfärdades mot presidenten tvingades Morales avgå 10 november och fick asyl i Mexiko.

Att Sveriges utrikesminister i en TT-intervju välkomnade statskuppen och nyval i Bolivia är upprörande men inte förvånande med tanke på hur svensk utrikespolitik underordnats imperialismen. Minns hur regeringen 2014 försvarade och slätade över den likaledes fascistledda statskuppen i Ukraina. Olof Palme skulle vänt sig i sin grav!

Kuppmakarnas kommande val i Bolivia sker under militärdiktatur där representanterna för folkmajoriteten tystats och drivits under jorden i en fascistisk terrorvåg och den folkvalda presidenten jagats ut ur landet. Då kan äntligen ”frihet och demokrati” segra.

Kampen fortsätter, hälsar Evo Morales: ”Det kapitalistiska systemet är inte en lösning för mänskligheten. Den värsta fienden för mänskligheten är imperialismen.”

Ulf Bjerén

Artikeln är införd i Sydöstran fredag 29 november.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.