gerundium

12 november 2019

Intervjun med Bashar al-Assad


Ryska TV-kanalen RT har gjort den första intervjun på fyra år med Syriens president Bashar al-Assad.


Här följer ett utdrag ur intervjun.


Varför har ni nu bestämt er för att efter fyra års tystnad åter ge en intervju?

President Assad: Händelserna i världen i allmänhet, i regionen och i Syrien, efter den turkiska invasionen har åter ställt Syrien i centrum. Det är den ena anledning. Den andra är att jag tror att den allmänna opinionen i världen och särskilt i väst har förändrats de senaste åren. De vet att deras tjänstemän har berättat så många lögner för dem om vad som händer i regionen, i Mellanöstern, i Syrien, i Jemen. De vet att det är lögn, men de vet inte sanningen; så tror jag att det är dags att tala om denna sanning. För det tredje gjorde jag så många intervjuer med västerländska medier. de är inte ute efter informationen, de vill ha scoop. De försöker inte vara objektiva för att visa sin publik till vad som händer i världen. Det är därför jag slutade göra intervjuer i flera år.

Hur många soldater har dödats; sårade eller fördrivna från ditt land tidigare, sedan 2011?

President Assad: Den stabilitet som du såg under det senaste dygnet i Damaskus sedan du anlände är resultatet av att mer än hundra tusen syriska soldater offrat sina liv eller sårats. För att inte tala om  de tusentals eller kanske tiotusentals civila eller oskyldiga som har dödats av granater, avrättningar, genom att kidnappas och dödas senare eller bara försvunnit; deras familjer väntar fortfarande. Så dessa terrorister har krävt stora offer. Det är tack vare detta vi nu ser stabilitet och återuppbyggnad.

Länder som har stött er inkluderar naturligtvis Iran, Ryssland. Vad vill ni säga till ryska familjer som har förlorat sina soldater som riskerat och offrat sina liv för en "diktator" , för en "Mellanösterndiktator"? Vad vill ni säga dem om varför Vladimir Putin skickat in soldater för att hjälpa er regering?


President Assad: Ni nämnde en mycket viktig punkt. Inte heller i Syrien skulle någon dö för en person. Människor skulle dö, särskilt massor, för en sak, att försvara sitt land, försvara dess existens, sin framtid. Ingen kommer från ett annat land för att dö för en person, vare sig han är en diktator eller vad Ni vill kalla honom. Så detta är inte realistiskt, det är mot logiken att  president Putin skulle skicka folk attt dö för en annan person….
Egentligen försvarar Ryssland ryska intressen på olika sätt. En aspekt är att de bekämpar terrorism i ett annat land, vare sig det är Syrien eller något annat land i regionen, för att försvara det ryska folket, eftersom terrorismen och dess ideologi inte har några gränser, de ser inte politiska gränser. Det är en, låt oss säga, en arena, hela världen är en arena för terrorism.

För det andra tillämpar de folkrätten. Enligt deras synvinkel är folkrätten, om den genomförs, i korrelation med deras intresse, med deras nationella intressen. Så att genomföra folkrätten runt om i världen hjälper det ryska folket. Så vad de har gjort är i enlighet med deras nationella intressen.

Nu vet Ni att i media i Nato-länder är detta land, din regering, Ni personligen, synonymt med kemiska vapenattacker. Låt oss gå tillbaka till den tjugoförsta augusti 2013 i Ghouta. Fällde er regering kemiska vapen på Ghouta på det datumet, den 21 augusti 2013?

President Assad: Det roliga med det datumet är att det är samma datum då den första delegationen, den internationella delegationen som kom till Syrien för att undersöka incidenten, anlände till Damaskus, som ligger bara några kilometer från östra Ghouta; och logiskt betraktat skulle den syriska armén, om vi antar att den hade kemiska vapen, om den ville använda den, knappast använda dem den dagen. Det är för det första.

För det andra talade man om tvåhundra dödade. Om man använder kemiska vapen kan man döda tiotusentals i ett sådant område där människor bor mycket nära varandra, jag menar att det är ett tättbefolkat område.

För det tredje existerade händelsen bara i de västliga tjänstemännens föreställningsvärld. Det var en berättelse avsedd att bli förevändningen att attackera Syrien. De gav inga konkreta bevis för att bevisa att det fanns en sådan attack, och det fanns många rapporter som har motbevisat den rapporten eller de anklagelserna. Så det var bara anklagelser; aldrig, aldrig har den syriska armén använt kemiska vapen innan vi överlämnade alla arsenaler till OPCW.

Ni tog beslutet att bjuda in OPCW för att eliminera alla  kemiska vapen.


President Assad: Vi uppmanade dem faktiskt att komma. Vi sa åt dem att de borde komma och undersöka saken eftersom vi var hundra procent säkra på att det var falska anklagelser. Men naturligtvis är en sådan delegation inte alltid opartisk, utan mestadels partiska.

Ordföranden för OPCW Fernando Arias har kanske sina egna problem med visselblåsare. Men Ahmet Üzümcü, generaldirektören för OPCW, som övervakade destruktionen av era kemvapen sa att det fanns luckor, osäkerheter, diskrepanser i er OPCW-övervakade destruktion av kemiska vapen?

President Assad: Varför visar de inte det [vilka bristerna var]?! Varför har de inte kunnat bevisa det efter sex år? Och varje gång de säger har Syrien använt kemiska vapen. Är det möjligt att stå under denna exakta, låt oss säga, övervakning av hela den västerländska världen och ändå gång på gång använda kemvapen?! Detta är inte rationellt.

Jag menar hela historien, vi behöver inte den, vi går vidare. Varje gång de pratar om att användning av kemiska vapnen är när vi avancerar, inte när vi förlorar.

Så Ni förnekar användning av kemvapen i Jubar, Sheikh Maksoud, Saraqib, och i området Aleppo förnekar Ni förmodligen Khan Sheikhoun, 4 april, 2017.


President Assad: Alla dessa berättelser var inget annat än anklagelser. Den som sa att vi använda kemiska vapen, är den som borde bevisa sina påståenden….

Finns det någon sanning i ryktena att videobevis manipulerats av ”rebeller” som använder kemiska vapen med stöd av den saudiarabiska regeringen, och att kemiska vapen verkligen användes av de så kallade ”rebellerna” ?

President Assad: Ja, det finns på YouTube, Ni kan se det. Jag menar att de spelade ett spel, ett fult spel, där någon spelar offrets roll i många incidenter, inte bara offer för kemiska vapnen utan även för bombardemang. De spelar  och blir sedan i slutet av fotograferingen en normal person, som står upp och rör sig normalt; Ni kan se det på YouTube.

De vita hjälmarna som stöds av det brittiska utrikesministeriet och som nyligen fått extra finansiering av Trump-administrationen hävdar att videoklippen är helt sanna, och att faktiskt de människor som gör dessa videor räddade hundrafemtiotusen liv i ert land fram till 2018?

President Assad: Återigen. det är väldigt enkelt att se samma ansikten på dessa "änglar" - de vita hjälmarna, - samma ansikten som på soldater i Al-Qaida.  Bilderna är mycket tydliga. Samma personer som har halshuggit eller skurit av huvuden, och en av dem ät hjärtat av en soldat. Jag menar, det är mycket vanligt på internet. Jag menar att ingen i den här regionen tror på Vita hjälmarnas PR-trick. De är en avläggare av Al-Nusra.

Storbritanniens statsmedia BBC och Amnesty International hävdar att din regering dödat elvatusen människor med så kallade ”tunnbomber” sedan 2012, vilket skulle vara en kränkning av säkerhetsrådets resolution 2139….

President Assad: Inget krig är ett bra krig. Detta är en självklarhet. Det finns alltid offer i krig, men att prata om att en armé eller en stat går in för att döda civila och sitt eget folk, det är inte realistiskt av enkla skäl. Kriget i Syrien handlade om att fånga folkets hjärtan, och Ni kan inte fånga folkets hjärtan genom att bombardera dem. Den syriska armén kämpade mot terroristerna och om sidoeld drabbat civila kan det utredas, men hur skulle syrierna kunna stödja sin stat och sin president och sin armé, om de dödade dem?


Tror Ni på ryssarnas berättelse om att USA skulle stjäla olja för 30 miljoner dollar per månad från norra Syrien? Är detta ett förhandlingskort som Trump tänker använda i Genève-samtalen? Varför skulle en nettoexportör som USA vara intresserad av 30 miljoner dollar olja per månad?

President Assad: När ISIS började smuggla syrisk olja och plundra Syrian Oil 2014, hade de två partners: Erdogan och hans kotteri, och amerikanerna, vare sig det var CIA eller andra. Så, vad Trump gjorde är bara att tillkännage sanningen; han pratar inte om något nytt. Även när några av kurderna började plundra den syriska oljan var amerikanerna deras partner. Så det handlar om pengar, och det handlar om oljan, och det är vad Trump sa nyligen. Det är inte nytt alls. Det är inte alls relaterat till Genèvesamtalen.


Läs hela intervjun på engelska här:

https://www.syriana-analysis.com/watch-english-interview-with-syrian-president-bashar-al-assad-rt-international-11-november-2019/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.