20 november 2019

UG på främmande uppdrag


Mannen på bilden heter Iskander Machmudov och är storägare i ryska Kalshnikov. När USA införde sanktioner mot företaget verkade han för att sätta upp ett fristående amerikanskt bolag som tillverkar Kalashnikovgevär på licens.

Detta är ämnet för Uppdrag gransknings senaste utflykt i bankvärlden.




Det är ingen överdrift att säga att varje gång UG slår till darrar börsen. Gången är denna: "någon" förser UG med interna bankhandlingar av den arten att man med säkerhet vet att börskursen kommer att falla.

Denne "någon" kan lugnt blanka aktier för miljontals kronor, i medvetande om säker förtjänst. "Blankning" innebär att man "lånar" aktier och lovar lämna tillbaka dem vid ett senare tillfälle.
Aktierna säljs till den högre kursen och köps till den lägre innan de återlämnas.

Man kan vara rätt säker på att det var den amerikanske finansmannen Bill Browder som låg bakom UG:s avslöjanden förra gången. Och att han tjänade en rejäl hacka på det tumult det förorsakade.

Den här gången kan uppgiftslämnaren vara en annan, men upplägget är detsamma. Ett mystisk "svart mapp" skickas av "någon" till SVT. SEB:s aktiekurs har sjunkit 14 procent redan av onda aningar om vad UG har i kikaren. Swedbanks kurs är 43 procent av vad den var före UG:s avslöjanden.


Vem eller vilka som berikar sig på de här avslöjandena får nog TV-publiken aldrig veta. Det är bara insiderkretsens affärer som bevakas.


Är det naivt att uppröras över att "journalistik" utnyttjas för framgångsrika börsspekulationer? Kanske. Fenomenet finns beskrivet redan i Guy de Maupassants "Bel-Ami". De stora paristidningarnas journalistik var vara ett lätt genomskinligt flor över diverse börsspekulationer.

Vilka företag som omnämns, vilka som skandaliseras, vilka som skrivs upp, alltsammans styrdes av ägarintressena.

Av SVT förväntar vi oss förstås något annat. Men egentligen blir ju manipulationerna bara mångdubbelt effektivare om de kan genomföras via "public service"-media. Trovärdigheten ökar och därmed också genomslaget på börsen.

Men det som är specifikt med den nya omgången avslöjanden är att UG agerar inpiskare för USA:s sanktioner mot Ryssland, som i folkrättslig mening utgör en olaglig våldsutövning. UG använder en pensionerad Obama-diplomat, Daniel Fried, till att blås upp affären.

UG lanserar en strängare tolkning av sanktionerna än världspolisen själv. Machmudov står inte på USA:s sanktionslista och har alltså inte brutit mot amerikansk lag.

Ska man se det ur Trumps synpunkt har Machmudov medverkat till att starta en blomstrande industri i USA. Han har investerat i den "hemtagning" av jobb som är ett av Trumps viktigaste mål.


Att all vapenhantering ytterst är en mordindustri är en annan femma. Men det är uppenbarligen inte UG:s eller någon av de inblandade aktörernas utgångspunkt. UG upprörs inte av vapenhandeln utan av de "brott" mot USA:s olagliga sanktioner som av allt att döma inte är några brott, ens enligt USA:s krokiga lagstiftning.

Är det verkligen i den svenska allmänhetens intresse att SVT och UG utvecklar en journalistik som mera fanatiskt än de amerikanska myndigheterna själva idkar vakthållning om USA:s ekonomiska krigföring mot Ryssland?

Tillåt mig tvivla.
Stefan Lindgren


1 kommentar :

  1. Jag såg Rapports oberoende och faktaspäckade inslag
    ”Swedbank. Misstänkt sanktionsbrott” av SVT reportern Jonas Ohlin m.fl.

    Här några Jonas journalistiska höjdpunkter:
    ”Genom en källa på Wallstreet i USA får Uppdrag Granskning tillgång till ett hemligt material.”
    ”En svart mapp med transaktioner…”
    ”uppgifterna i mappen kan innebära…”
    ”Om uppgifterna i den svarta mappen stämmer ”
    ”för den här gången leder spåren inte bara till oligarker och organiserad brottslighet utan hela vägen till Kreml … och den ryska krigsindustrin” (märk ordval. Har vi någon gång i SVT fått höra om amerikansk eller svensk krigsindustri? Då brukar det På SVT heta ”försvarsindustri”.
    ”Ändå är det precis det uppgifterna i den svarta mappen verkar visa”
    Vad är detta? Vad är belagda fakta i detta inslag?

    ” en källa på Wallstreet”, ”en svart mapp”, ”hemligt material”,
    ”uppgifter som kan innebära”, Om uppgifterna stämmer”, ”Uppgifterna… verkar visa” ”spåren leder hela vägen till Kreml”

    Låter det inte som en dåligt skriven ”deckare”? Är det SVT:s nya fakta och informationsgenre?

    Därefter följer andra delen av dessa ständiga reportage om Rysslands
    ”annektering av Krim, kopplingar till kriget.”
    Och det är till sist tack vare SVT:s Uppdrag Granskning som ” amerikanska myndigheter har börjat granska ärendet.”
    Det var väl för väl!
    En fråga dock. Hur kan det komma sig att SVT:s Uppdrag Granskning aldrig vågat granska eller misstänka banker och tvättomater i USA och deras filialer runt om i världen? Aldrig kunnat finna en enda misstänkt oligark, personer som ex. demokraterna Hillary Clinton eller Michael Bloomberg som med finansiella medel kan misstänkas påverka ett lands politiska presidentval aldrig funnit industri och massmediala förtagare som har kopplingar till amerikanska presidenter och vänner, eller varför inte amerikanska ”krigsindustrier.”som enligt samma ”amerikanska lagar” borde beläggas med sanktioner? Det är just där SVT: journalisternas arbete övergår i ett ensidigt mantraliknande informationskrig.
    Intressant värre blir det då när USA:s fd. vicepresident Joe Biden och hans son Hunter tvingat Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko att avskeda sin riksåklagare Viktor Sjokin för att dölja ett transfereringsbrott de nu är inblandade i. En penning och mutskandal där det ukrainska företaget Burisma, (Cypern registrerat) skickat regelbundna penningtransaktioner under åren 2014-2015 på totalt 18 miljoner SEK till Hunter Bidens privata företag Rosemont Seneca Bohai LLC.

    SVT:s ”oberoende USA korrespondent” Carina Bergfelt beskrev skrev då detta som ”ett försök av Donald Trump ”att hitta smuts på Joe Biden.”

    SVT:s ”oberoende” Uppdrag Granskning skulle kanske ha upptäckt det?
    Men inte. Kritik och granskning av de egna penningtransaktionerna och dess tvättomater i västvärlden är höjda över alla misstankar.


    Uppdrag Granskning har tidigare hävdat att svenska banker som Swedbank, SEB, Nordea mfl varit mellanhänder ”tvättomater” till ukrainske presidenter, ryska oligarker och ”nära vänner till Putin” eller ”Kreml” som det på SVT numera alltid heter på det oberoende SVT/SR.
    Idag 20191126 skriver SVT att
    ”SEB:s Vd nu publicerar uppgifter om mångmiljardflöden i en viss kundgrupp i Estland under åren 2005–2018. Banken förnekar samtidigt att den använts ”systematiskt” för penningtvätt.

    För att hjälpa SVT med ytterligare perspektiv vill jag påminna SVT Uppdrag Gransknings journalister om att EU- kommissionären Cecilia Malmström år 2014 berättade att korruptionen inom EU utgör 1160 miljarder SEK. Att denna summa fem år senare ligger kvar på oförändrad nivå gör ingen på SVT:s faktadementa journalister upphetsad.

    Russofobi och antisemitism har samma ursprung och grogrund nämligen vår egna västliga demokratier.

    Tommy Frost

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.