28 oktober 2021

Det skytiska guldet på avvägar

 
Det "skytiska guldet" kommer att finnas kvar i Nederländerna tills vidare, eftersom beslutet från hovrätten i Amsterdam kan överklagas till Nederländernas högsta domstol, sa pressekreteraren vid universitetet i Amsterdam Yasha Lange till Interfax igår.


Hovrätten i Amsterdam beslutade tisdagen den 26 oktober att Allard Pearsons arkeologiska museum i Amsterdam ska lämna tillbaka det "skytiska guldet" inte till myndigheterna på Krim, där det kommer från, utan till Ukraina.

Allard Pearson Museum är organisatoriskt knutet till universitetet i Amsterdam.

"Beslutet från appellationsdomstolen kan överklagas till högsta domstolen, därför kommer utställningarna att förvaras säkert i Nederländerna tills slutgiltiga beslut fattas", sa byråns källa.

Fyra krimmuséer - Kertjs historiska och kulturella reservat (som senare blev en del av östra Krim), Centralmuseet i Tavrida, Bachtjisarajs historiska och kulturella reservat och Chersonese, en ö i Svarta havet.

Efter Krims återförening med Ryssland 2014 uppstod frågan om vart samlingen av "skytiskt guld" på
2 000 ovärderliga föremål skulle återlämnas. Krimmuséeer krävde i en rättegång mot det holländska Allard Pearson-museet att återfå sina samlingar.

Tingsrätten i Amsterdam beslutade i december 2016 att det "skytiska guldet" tillhör Ukraina och ska överföras till Kiev. Museer på Krim överklagade i januari 2017. Förhandlingarna inleddes vid Amsterdams hovrätt i mars 2019 och den slutliga domen sköts upp flera gånger.

Som kulturministern på Krim Arina Novoselskaja  tidigare sa, är det uppskattade försäkringsvärdet för det "skytiska guldet" cirka 2 miljoner euro, det verkliga värdet på utställningarna är mycket högre.

Skyterna är ett uråldrigt nomadiskt iransktalande folk som bebodde stäpperna i Östeuropa. Den "skytiska triaden", som inkluderar vapen (akinakisvärd och bronspilspetsar), smycken i djurstil och ridutrustning, anses vara tecken på deras kultur.

Skyterna slog ca 512 f.Kr. tillbaka den persiske storkonungen Dareios I:s försök att underkuva dem, men under de följande århundradena försvagades de under tryck av sarmaterna, vilka runt Kr.f. behärskade stäpperna. 

interfax

1 kommentar :

  1. Ge tillbaka till de museum som lånade ut!
    Hur svårt ska det vara?

    Lånar du socker av grannen så är det grannen du lämnar tillbaka till, även om grannen flyttar eller om ny gräns dras mellan er.

    Nederländerna behöver allvarligt fundera på vad det är för ”krig” som de vinner med sitt dråpliga beteende.

    Det handlar knappast om vinna gunst hos militärregimen i Kiev då Kiev är i beroendeställning. Snarare är detta sorgligaste beteende som går att uppvisa, att Ukraina ska känna att EU står på deras sida, i en konflikt som EU skapade, där progrom mot egna Ryska språket och kulturen pågår.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.