gerundium

20 december 2022

En stor amerikansk presidentJohn F. Kennedy i ett tal vid Washingtonuniversitetets 100-årsjubileum  16 november 1961. Se översättning:
"Vi måste inse det faktum att USA varken är allsmäktig eller allvetande - att vi bara är sex procent av världens befolkning - att vi inte kan påtvinga de andra nittiofyra procenten av mänskligheten vår vilja - att vi inte kan rätta till alla fel eller vända varje motgång - och att det därför inte kan finnas en amerikansk lösning på alla världsproblem."

Public Papers of the Presidents: John F. Kennedy, 1961.

Detta yttrades i en annan tid, med amerikanska politiker av annat format. Man kan undra om det var den här attityden som var så utmanande för USA:s krigslobby att Kennedy måste undanröjas?

Är det samma krafter som är i rörelse nu för att med utomjuridiska medel förhindra att Trump ställer upp i nästa presidentval?

En sak är säker, Joe Biden har aldrig yttrat något som kommer ens i närheten av Kennedys ord.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Jag har sett den här filmen för ganska längesen och reagerade på att JFK:s tal var så bra. JFK var ju dock med om att trappa upp Vietnam-inblandningen och Kaj Falk, som verkade som svensk diplomat i Nordvietnam, ger en mindre positiv bild av JFK i sin bok "Ekot från Vietnam" där han refererar till Dag Hammarskjöld som i JFK inte såg nån ödmjuk tjänare av Gud utan en självsäker tjänare av Amerika. Men detta tal ger onekligen en annan bild. Trumps retorik innehåller en hel del rasism och annan skit men han verkar ha en viss insikt i vilken väg USA måste/borde gå.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.