31 december 2022

Vår tids Churchill?


Bara journalister med mycket rymliga samveten kan påstå att Ukrainas president Zelenskyj är en stor demokrat, om inte rentav vår tids Churchill, som ska hjälpa västdemokratierna att vinna "slaget om tänkandet mot Kreml".

Den store "demokraten" valdes på löftet att skapa fred, men har mest av allt lyckats med att ge USA det krig för att utmatta Ryssland som Rand Corporation hade föreskrivit långt före februari 2022. Och vilken "demokrati" kan det vara frågor om när ett tjugotal politiska partier förbjudits och i stort sett alla ryskspråkiga media?

Anledningen till att Zelenskyj inbjöds till Washington är enkel. Biden behövde någon som kunde förmå senaten att godkänna en försvarsbudget på 1,7 biljoner dollar. Efter de stående ovationerna för Zelenskyj gav den republikanska majoriteten i senaten vika.

För övrigt förtjänar det sägas att de 113 miljarder som anslagits till Ukraina för innevarande budgetår är mer än USA har gett till något land under ett år sedan åtminstone Vietnamkriget.
 
Det är också mycket mer än de 84 miljarder dollar som Ryssland förväntas satsa på sin militär 2023.

Faktum är att USA:s bistånd till Ukraina är mer än varje land i världen lägger på sin militär, förutom USA och Kina.

Om Ukraina var en delstat i USA skulle det hamna på 11:e plats när det gäller mängden federal finansiering som det får. 40 delstater får mindre.

Emellertid beviljas anslaget till Ukraina i enlighet med en ny upplaga av andra världskrigets lend-lease-act. Det betyder att pengarna ska betalas tillbaka.

Storbritannien betalade tillbaka på sin hjälpt från USA ända till 2006 och Sovjetunionen till 1972, trots att det hade skickat fartygslaster med guld, platina och diamanter som betalning under pågående krig, fartyg som i vissa fall torpederades av tyskarna.

Det betyder att USA kommer att kunna vrida om armen på Ukraina för evärdliga  tider.

Vad Zelenskyj faktiskt sa i sitt tal till USA-kongressen spelar i det sammanhang mindre roll. Han levererade samma bla-bla-bla om den gemensamma kampen för demokrati av amerikanskt snitt som alldeles nyss Afghanistans president Ashraf Ghani, kort innan han dumpades av amerikanerna och måste fly i ett av de sista planen från Kabul.

Eller Ngo Dinh Diem, Sydvietnams diktator, som talade i USA-kongressen 9 maj 1957 om Asiens och USA:s gemensamma kamp mot en "fascistisk" och "kommunistisk" fiende, och 1963 mördades på USA:s order för att bana väg för nya marionetter.

Men ett par punkter i Zelenskyjs tal förtjänar att uppmärksammas. I sitt inställsamma tal appellerade han till amerikanernas heroiska anda från slaget vid Saratoga. Det var ett krig mellan brittiska kronan och brittiska kolonister. På samma sätt började kriget i Ukraina som ett krig mellan ukrainare och ukrainare, där Kiev satte in militär för att slå ner rebeller i Donetsk som inte vill tystas.

Först när en befolkning på 3-4 miljoner i östra Ukraina stod inför det omedelbara hotet om massutplåning och fördrivning i februari 2022 gick ryska trupper in för att skydda dem, i enlighet med samma Responsibility to Protect (en resolution antagen av FN:s generalförsamling) som USA tidigare åberopat.

Kriget i Ukraina inordnar sig väl i raden av brödramord med miljontals döda som USA anställde i Korea, Vietnam och de senaste tjugo åren i Afghanistan. Att hetsa en del av ett folk mot ett annat är den allt annat än stolta tradition Kiev inordnat sig i.

Så en annan viktig punkt. Zelenskyj säger att Ukraina och USA har vunnit "the battle for minds", slaget om  tänkandet "mot Kreml". Ryssland kommer inte att bli fritt innan även det ryska folket "besegrat Kreml i sina sinnen" (för normala människor är Kreml ett byggnadskomplex, men för Zelenskyj är det ett tänkande.)

Och så tillägger han:

"Vi måste ändå göra allt som krävs för att länderna i det globala syd också ska vinna en sådan seger".

Zelenskyj är inte dummare än att han inser att det globala syd inte stöder USA - eller Ukraina - i den här konflikten. Och han ser det som ett uppfostringsproblem.

Att han skulle begripa de djupare orsakerna är för mycket begärt. Han ser fortfarande USA som världens centrum och dess hegemoni som framtiden.

I verkligheten har just kriget i Ukraina, sanktionerna mot Ryssland och de växande hoten från USA och Nato mot Kina inneburit en tektonisk förskjutning av globala mått. Det globala syd som i de flesta fall fick sin formella självständighet på 50- och 60-talen går nu mot sin politiska och ekonomiska självständighet.

Filosofen Hegel talade om "förnuftets list" och menade med det att människor strävanden nästan alltid blir något helt annat än det avsedda*. Just en sådan dialektisk omvandling av världen är det vi nu iakttar.

I obönhörliga små steg och språng håller hegemonen på att monteras ned. Dollarns världsmakt naggas i kanten av bl.a. yuan och en rysk rubel med guldmyntfot. Nya handelsvägar banas för att kringgå Europa och Nordamerika (Sidenvägen, den ryska nord-syd-axeln genom Kaspiska havet etc.). Den västliga imperialismen, som på många sätt motverkat och stampat ut utvecklingens frön i det globala syd, har, när allt kommer till kritan, startat de processer som kommer att leda till dess egen undergång.

Ur det perspektivet är den kamp som Zelenskyj för och hans utländska legosoldater i Bachmut (Artiomovsk) och för ett rasrent, vitt, antiryskt Ukraina en förlorad kamp. 

Den senaste omröstningen i FN:s generalförsamling om det ryska resolutionsförslaget mot neonazism stöddes av 120 stater mot 50 (10 nedlagda). Lite förenklat kan man säga att hela Asien, Afrika och Latinamerika (utom Liberia och några pyttesmå stater) stödde det rysk resolutionsförslaget. Vem om inte Ryssland skulle kunna definiera nazism och fascism i dagens värld? Västvärldens gullande med den ukrainska nynazismen talar sitt tydliga språk.

Ingen annan utgång av de pågående striderna är att vänta än att Ryssland uppnår sina mål och säkrar de fyra regioner som valt att ansluta sig till Ryssland. Det ryska folket är trots allt bärare av en stor antifascistisk tradition och har till skillnad från de flesta andra länder i Europa aldrig varit helt ockuperat.

Det enda som är ovisst är när Ukraina är berett att gå till förhandlingsbordet och hur många tusentals och tiotusentals unga ukrainare som ska ha offrat innan dess.

Stefan Lindgren

* Om "förnuftets list" se Bo Gustafssons installationsföreläsning vid Uppsala Universitet 1978.7 kommentarer :

 1. 1972 nämns som året när Sovjet alltså avslutade Lend Lease betalningen. Samma år skrev Nixon under ett avtal som berättigade Sovjet till alla varor och tjänster de önskade inom ramen för det året därpå inledda US-USSR Trade and economic council.
  Det berörde USAs Fortune 500 företag dvs gräddan.
  Det dokumentet publicerades av JBS - den nominellt antikommunistiska organisationen år 1985 i deras tidskrift och fanns till för ett par år sen tillgängligt på deras internetarkiv men försvann efter det att jag började citera den infon.
  Det var Armand Hammer som stod som huvudman för projektet men alltså Nixon som godkände det generösa avtalet.
  Det väcker en undran hos mig om även det avslutade Lend Lease inträffade av samma anledning som det ovannämnda.
  aulis.com som håller hög kvalitet beträffande rymdprogrammen antyder att USA själva med avsikt lät Sovjet fånga upp Apollo13 och senare kom USA till Sovjet och återfick den.
  Dom säger inte kategoriskt att det var just Apollo13 bara att det hände precis när den skjutits upp och ju offentligt hade problem på vägen.
  Det är nog ingen som tittat närmare på fakta som tror nåt annat än att det var Apollo13.
  Det kan ju se ut som om Sovjet gjorde det med list men eftersom aulis tror att USA var med på det kan det i stället ha varit så att USA internt nu kunde säga att nu måste vi sälja avancerad teknologi för att de ska hålla tyst så kunde USA tjäna pengar och internt undkomma anklagelser om att vara undfallande mot kommunisterna.
  Organisationen JBS hade en del upproriska medlemmar som troligen inte kände till ovannämnda omständigheter och avgick, men ledningen av antikommunistiska JBS var av allt att döma invigda.

  SvaraRadera
 2. 46th Separate Airmobile Brigade?

  SvaraRadera
 3. Njae, detta foto är fejk
  Så här såg flaggan ut -

  https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/221221200643-bpt101-zelensky-congress-speech-1221-super-tease.jpg

  SvaraRadera
 4. Det är exakt samma fana. ᛋᛋ-beteckningen är dock vänd mot Pelosi och Harris. Om du spegelvänder den får du den bild jag publicerade. Lusigt att alla byråbilder från tillfället visar fanan från baksidan.

  SvaraRadera
 5. Nej den är inte bara spegelvänd den är också fejk, det finns inget SS liknande i orginalbilden, kolla på länken igen från CNN jag postade. Jag trodde också att det var ett SS märke först men sen googlade jag orginalbilden och då såg att att den bilden du visar, är fejk.

  SvaraRadera
 6. Pentti Peltoniemi2 januari 2023 kl. 19:42

  Stefan, tack! Intressant att det inte har kommit tidigare fram – fastän t.ex. finska Yle citerar honom och hans agerande dygnen runt.

  SvaraRadera
 7. Svar till Peter: Jag nödgas ge dig rätt. "Någon" på Telegramkanalen Rokot har roat sig med att rita dit ett extra tecken för att antyda två likadana runtecken. En provokation!

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.