28 januari 2023

Nuland hyllar Nord Stream-sprängning


Biden-administrationen är mycket glad över att veta att rörledningen är "en bit av metall på botten av havet", sa Victoria Nuland, USA:s
 vice utrikesminister för politiska frågor, när hon vittnade inför senatens utrikesutskott den 26 januari 2023. 

Hon sa också att hon är väldigt glad över det inträffade.

Under en senatsutfrågning på torsdagen fick Nuland frågan av senator Ted Cruz (R-TX) om hans lagstiftning som syftade till att införa sanktioner mot Nord Stream 2-gasledningen, vilken röstades ner i januari 2022, kunde ha stoppat konflikten innan den började.

"Som du är jag, och jag tror att administrationen är, väldigt glad över att veta att Nord Stream 2 nu, som du vill säga, är en metallbit på havets botten," sa Nuland. Hon noterade att hon hade varit involverad i förhandlingar med Ryssland före konflikten i ett försök att "förebygga detta krig."

Rörledningarna Nord Stream 1 och 2 skadades kraftigt av undervattensexplosioner i september, i vad som allmänt ansågs vara sabotageattacker. Moskva har konsekvent förnekat inblandning och fördömt händelsen som en "terroristattack".

Nuland insisterade på att Rysslands president Vladimir Putin var "fast besluten att gå in i Ukraina"  och att sanktioner  i januari  inte skulle ha varit "avgörande" för honom

Nord Stream 2 skulle vara en rutt för leverans av naturgas från Ryssland direkt till Tyskland. Berlin avbröt certifieringen av rörledningen efter Moskvas erkännande av folkrepublikerna Donetsk och Lugansk i februari. Medan konflikten rasade i Ukraina i mars förra året, hävdade Nuland att projektet var "dött" och sannolikt inte skulle återupplivas.

Ryska säkerhetsrådets sekreterare Nikolaj Patrusjev hävdade i sin tur att Moskva hade skaffat "visst material, som pekar på ett västerländskt spår i organiseringen och utförandet" av sprängningarna som förstörde rörledningarna.

Även om ingen har tagit på sig ansvaret för Nord Stream-explosionerna, beskrev USA:s utrikesminister Antony Blinken händelsen som en "enorm möjlighet", som skulle göra det möjligt för EU-länder att bli mindre beroende av rysk energi.

Kremls presssekreterare Dmitrij Peskov har att USA var den främsta förmånstagaren av explosionerna. Genom att "avvänja" EU från rysk energi, bekvämt skulle det bli "beroende" av amerikansk energi istället. 

rt.com (förbjuden i EU)

1 kommentar :

  1. usa och nato hade militärövningen baltops i östersjön 2022. övningen skulle stärka och skydda de deltagande länderna. vad gjorde då biden, nuland, blinken och sullivan?.... enligt rapporten som sy hearsh nyligen publicerade såg dom till att tre gasledningar sprängdes. ett terrorattentat och en krigshandling mot natomedlemmen tyskland... media följer inte upp

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.