16 januari 2023

Vad hände i Dnipro?Dagens Nyheter skriver idag (16/1) om lördagens explosion i ett bostadshus i Dnepropetrovsk (Dnipro) som tidningen uppger dödade 25 och skadade 200. Dödssiffran har stigit under dagen till 40.

DN och Rapport talar om det som ett etablerat faktum att det var ett ryskt raketanfall. 


Ukrainska journalister var snabba med att skylla på Ryssland för detta, men enligt president Zelenskyjs rådgivare Aleksej Arestovitj ska explosionen ha orsakats av att en ukrainsk luftvärnsraket träffade en rysk raket som då inte förstördes i luften utan ändrade kurs och landade på niovåningshuset som kollapsade.

På söndagmorgonen förnekade Ukrainas väpnade styrkor (VSU) Arestovitjs uttalande och påstod att skadorna orsakats av en X22-missil som avfyrats från den ryska Kurskregionen, men missat sitt mål.

Arestovitj ändrade därefter sina uppgifter flera gånger, dock utan att helt släppa den första versionen.

VSU förklarade därefter i ett uttalande att de inte har vapen som kan skjuta ned X22-missiler, vilket i sin tur strider mot president Zelenskyjs återkommande påståenden om motsatsen. 

I fallet med den ukrainska S300-missilen som den 15 november dödade två polacker hette det till en början att det var en rysk missil. Sedan medgav Pentagon att det var en ukrainsk missil, men Kiev har ännu inte medgett sin skuld. 

Att Ukraina haft problem med sitt luftvärn är tydligt. Idag ska man dessutom hantera ett hundratal utländska system, rapporterar Bloomberg. 

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.