6 april 2018

London pressat i brist på bevis

London pressat i brist på bevis om giftattacken.

Den rubriken står i dagens SvD s. 19.

Sanningen är lös! Ingen går längre säker. Sanningen dyker också helt oförhappandes upp i form av en helsidesartikel av ambassadör Sven Hirdman.

"Sverige har spelat med i spelet mellan västmakterna och Ryssland genom att för första gången göra en 'solidaritetsutvisning' av en rysk diplomat" skriver Hirdman, som måste sägas ha expertkunskaper på Ryssland. På 60-talet var han stationerad i Moskva och London  och 1994-2004 var han Moskvaambassadör.

"Situationen är i sanning paradoxal. Medan kontakterna trots allt upprätthölls under det kalla kriget, då Sovjetunionen verkligen var en riktig diktatur och ockupationsmakt, är de nu praktiskt taget djupfrysta, när Ryssland kastat av sig det kommunistiska oket och människorna i Ryssland har det bättre än de någonsin haft."

Hans bitterhet över den svenska totalomvändningen mot Ryssland är begriplig:


"Bara för fem år sedan talade man om hur Ryssland skulle integreras i Europa, om EU:s stöd till Rysslands modernisering och om införande av visumfrihet och frihandel för befolkningarna. Allt detta är nu ljusår borta.

President Putin och makteliten kring honom identifierar sina intressen med Ryssland, och en överväldigande majoritet av det ryska folket ser också Putin som sin och Rysslands ledare. Skulle Putin och den ryska ledningen – felaktigt eller ej – komma till slutsatsen att västmakterna försöker knäcka dem, det vill säga Ryssland, kommer man att gå mycket långt för att försvara sin och enligt sitt synsätt Rysslands existens. Putin talar numera öppet om att man i sista hand kommer att använda sig av kärnvapen oavsett följderna för Ryssland.

Det råder således en mycket farlig situation, och det är beklämmande att så få tycks inse konsekvenserna av det som sker."


Det finns bara en utväg för Sveriges del och det är att återgå till en strikt alliansfrihet syftande till neutralitet i krig. En sådan återställare skulle åter ge Sverige möjligheter att göra en betydelsefull insats på världsarenan - som pådrivare för nedrustningsförhandlingar, medlare och oberoende röst som kan tala med både öst och väst.

När Olof Palme och Thage G Peterson under värsta Vietnamkris besökte Washington utan att tas emot i Vita huset uppsökte de på eget initiativ Henry Kissinger som lät sina stora köttätande hundar gå lösa för att få gästerna att svettas.

Från Washington åkte de till Moskva - och budskapet var exakt detsamma till båda supermakterna.

Idag vore sådana resor meningslösa. Sverige har inget att säga. Vi har blivit lydnation.

Stefan Lindgren

8 kommentarer :

 1. Jag trodde i min enfald att det skulle bli bättre när vi blev av med Carl den 12:e Bildt men ack vad jag bedrog mig. Madame Wallström har sjunkit djupare i sin iver att underkasta sig än jag trodde var möjligt. När min salig far satt i Örebro kommunfullmäktige för VPK på 60-talet, fanns det ideologer och ideologier som man trodde på och höll fast vid. Rött var rött och blått var blått och aldrig mötas de två. Nu liknar allt mest en enda grå sörja och det spelar ingen roll vem som sitter vid makten. I alla fall inte vad gäller utrikespolitiken.

  SvaraRadera
 2. Av de tidigare neutrala europeiska staterna är Österrike den enda som verkar att ha återtagit en bit av denna anda. De utvisade inga diplomater och den nye statsministerns första statsbesök gick till Ryssland i vänskapliga tecken.
  För Sveriges och Finlands del har hoppet farit. De kan inte längre rädda sig själva utan kan endast räddas av yttre omständigheter. Det måste ske något dramatiskt i omvärlden, som att Tyskland lägger om kursen eller liknande. Lyssna till vad Sveriges representant sade igår i FN:s säkerhetsråd, finns utlagt på rt.com. Sverige backar upp May och Johnson till hundra procent. Högst sannolikt att Ryssland låg bakom nervgasattacken enligt Sverige - där de senaste uppgifterna tyder på att ingen nervgas överhuvudtaget kommit till användning, eftersom offren som sades ligga på sin dödsbädd nu lagom som ett nytt påskmirakel återuppstått från dödsriket.

  SvaraRadera
 3. Kan det vara så att May skapat en anledning till att ge Brexit på båten och stanna kvar i EU? Att samtidigt skylla på Ryssland, två flugor i samma smäll?
  Det måste ha varit något speciellt skäl som gjorde att de tog chansen. Inte bara vanlig russoffobi. Med tanke på att de hade så lite på fötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thierry Meyssan hävdar att gifthistorien var avsedd att sammanfalla i tiden med en falskflagg kemvapenattack i Syrien. Detta var tänkt att föranleda en bombning av Damaskus och ett försök att få Ryssland utkastat ur säkerhetsrådet. Hur nu det skulle vara möjligt.
   Men det kom enligt Meyssan av sig när Syrien och Ryssland avslöjade förberedelserna.
   Oavsett om Meyssan har rätt ligger det något i att dom som vill undvika Brexit behöver en stark förevändning för att inte tappa ansiktet. Kvaliteten på förevändningen matchar intelligensen hos etablissemanget.

   Radera
 4. Mina minnen går tillbaka till början av 1980-talet, när jag hde kommit i gång med min "karriär" i Sovjet/Ryssland.
  1 september 1983: Korean Air Lines Flight 007 Det sydkoreanska passagerarplanet var på väg från New York City till Seoul via Alaska när planet, som var satt på autopilot, kom ur sin kurs och flög in mot sovjetiskt territorium. Två sovjetiska stridsflygplan beordrades att avvisa passagerarflygplanet och varningsskott avlossades, men piloterna tycks inte ha märkt det. Minst en sovjetisk missil träffade till sist planet och dödade alla 269 personer ombord. Missilen avfyrades utan att de sovjetiska stridsplanen försökt kontakta passagerarplanet via radio, vilket kritiserades skarpt av Internationella civila luftfartsorganisationen. Men även de koreanska piloterna begick fel, enligt organisationen.

  Jag hade ställde ut böcker av svenska förlag som bojkottade den stora bokutställningen i VDNH i Moskva. Sverige bojkottade, jag fick en utskällning i DN och bullret var av samma klass som idag om nedskjutning av malejsisk plan i krigsområdet i Ukraina. Men det var verkliga händelse inte pseudo, som nu i Salisbury. Spillrorna av planet kunde ses på en fält i Donbass och hundratals människoliv var borta, de vaknade inte i liv som familjen i Salisbury.

  SvaraRadera
 5. Wallström är lite av en gåta, hon vågar sticka ut och stå på sig ibland men när det kommer till storpolitiken alltså suck - undrar om hon/Löfvén hade velat utvisa diplomater och införa sanktioner om de regerade också under tiden andra stormakter bröt mot folkrätten t.ex under Irakkriget?
  Dagens svenska "solidaritetsutvisningslinje" är fanimej tragisk/patetisk och får mig att koka!!!

  SvaraRadera
 6. Mitt minne sviker mig kanske, men var det inte prat om att USA flög in över sovjetiskt luftrum i skydd av det koreanska planet?

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.