Ryska posten

4 juli 2018

Skola i ständig kris - inte konstigt alls

Björn Backengård, Hisings Backa, anser att både åldersgrupperingen och graderade betyg ska bort ur den svenska skolan.

Det skulle ta nio år att radikalt reformera den svenska skolan.
Skolan är ett evigt krisområde. Det beror på TVÅ GRUNDLÄGGANDE FEL vilka garanterar att krisen fortsätter:
– Åldersgruppering.
– Graderade betyg.

Skolan måste REFORMERAS RADIKALT. Nödvändiga ändringar kan genomföras på nio år, om alla jobbar hårt:
Tre år diskussion och beslut om radikala alternativ.
Tre år förberedelser.
Tre år genomförande.

ÅLDERSGRUPPERING, SAMT INUTI EN SKOLA

Vi ska inte ha någon åldersgruppering. I stället KURSER, och i en kurs kan finnas både 13- och 15-åringar, och kanske även vuxna.

Skolbyggnaden blir en kombination av AKTIVITETSHUS och MODERNT BIBLIOTEK.
Där finns lärare som kan föreläsa.
Där finns datorer.
Där finns böcker.
Där finns särskilda lokaler för kemi, teknik, idrott och en del annat.
Där finns lärare som kan hjälpa till med grupparbeten och annat speciellt.
Denna byggnad ska vara öppen från tidig morgon till sen kväll.

GRADERADE BETYG

De graderade betygen används när elever söker till nästa nivå i utbildningstrappan. Systemet är orättvist:
– Hemma har Lars eget rum. Han har en storasyster som studerar på universitetet och hjälper honom med både matematik och fysik, och han har en mamma som hjälper honom med engelskan.
– Hemma hos Karin ser det annorlunda ut. Hon delar rum med det äldsta av två yngre syskon, vilka allmänt är ganska störande. Ingen i familjen kan hjälpa henne med något, utan tvärtom är det hon som måste hjälpa till med saker och ting.

Lars får bättre betyg och kommer in på önskat program på Chalmers, men Karin kommer inte in.

De graderade betygen måste överges. I stället bara godkänt på en kurs, eller inte. Antagning till nästa nivå i utbildningstrappan sker med MOTTAGARENS antagningstest och/eller hur det går på en preparandkurs. Karin kan vänta lite innan hon är mogen för antagningstest.

För en grundskoleexamen bör krävas vissa kurser, godkända. Samma sak för en gymnasieexamen. Valet av kurser bör vara delvis fritt inom bestämda gränser.

Så mycket bättre för eleverna. Inget hinder finns för att hjälpa varandra med kursen.

Så mycket bättre för läraren. Han eller hon får bara ETT mål. Det blir troligen lätt att bli överens med elever och föräldrar om vad som krävs, och det nuvarande betygssättnings-djävelskapet upphör. Som det är nu kan en lärare ha långt över hundra elever och förväntas för var och en tillämpa kunskapskrav för flera olika betyg. Det är orimligt.

Det går lagstifta om att varje skola under tre veckor varje vår ska ställa lokaler till förfogande för mottagare som vill anordna antagningstest. Dessa kan eventuellt ses som bara en första del, och sökande som klarar den kan fortsätta med del två och/eller en preparandkurs, kanske med intervju, hos mottagaren. Flera mottagare bör kunna samarbeta. Problemet med att datorer som innehåller prov kan hackas, och prov spridas i förväg, måste lösas.

Dessutom, något som inte påverkar resonemanget ovan, men som kan vara en nyttig tanke. Det kränker barns och ungdomars integritet att ha en OBLIGATORISK skola, vilken med graderade betyg SORTERAR dem. De kommer inte undan. I en ordboksdefinition är integritet "rätt att ha (visst) eget område som är skyddat mot intrång". Det hade varit en annan sak om inte skolan hade varit, direkt eller i praktiken, obligatorisk.

HUR GÅR VI VIDARE?

Om du gillar ovanstående bör du kontakta din riksdagsledamot. Det bör motioneras i riksdagen om steg i riktning till en radikal skolreform:
– Kurser i stället för åldersgruppering.
– Inga graderade betyg. Mottagaren ska testa vilka som kan antas.

Kanske kan du också skriva en debattartikel, eller komma med i "Ring P1". Du kan starta en webbplats eller Facebook-grupp. Du kan starta en förening som kan gå ut med material till elever, föräldrar, lärare och andra.

PS

a) Har sett någonstans att i Finland pågår stora saker för skolan, och någon kanske kan återkomma om det. Erfarenheter eller tankar som kan vara extra intressanta kan komma från platser som inte har påverkats av europeiskt tänkande och europeisk kolonisation.

b) Om det börjar röra på sig enligt tankarna ovan så möter vi säkert också "Låter bra, MEN ...", och sedan diverse invändningar. Varför då börja med "Låter bra"? Vi ska inte låta oss passiviseras av sådana.

1 kommentar :

  1. Mycket intressant. Efter ett liv som lärare och skolledare med försök att förändra och utveckla fick vi en major med kaserndisciplin som mall. Alla försök och progressiva landvinningar och vetenskaplig forskning kastades ut och in kom gårdagens skola igen. Detta tillsammans med snålhet och besparingar i tjugofem år gjord att det kändes dystert när man kvitterade ut första pensionen..
    Det har gått några år nu och ibland kommer liknande hoppfulla initiativ. Bra och nödvändigt.
    Sten Sandberg

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.