Ryska posten

22 oktober 2020

Svenska Huawei-sanktioner kan bli dyra


Det svenska beslutet att förbjuda Huaweis och ZTE:s produkter i den svenska uppbyggnaden av 5G-nätet kan stå Sverige dyrt, skriver Alex Webb på Bloomberg Opinion.

Det kan leda till att Ericsson utestängs på den kinesiska marknaden som är värd nära en miljard dollar för dem.


En utestängning från Kina - en reciprok åtgärd från Beijing - skulle beröva Ericsson "den enda marknaden som levererade en meningsfull tillväxt för bolaget under de tre månaderna fram till september, med intäkter som ökade med 39 procent till 8,8 miljarder kronor (1 miljard dollar)."

Utan Kina skulle Ericssons försäljning ha minskat.

"Nyttan" för Ericsson av att Huawei förbjudits av USA-trogna länder såsom USA, Storbritannien, Japan, Australien och Sverige tros inte uppväga nackdelarna av en utestängning från Kina.

En annan sak är de teknologiska konsekvenserna. Genom att tillgripa sanktioner mot Kinas 5G-bolag riskerar Europa att kopplas loss från den dynamiska 5G-utvecvklingen i Kina som hade  400 000 5G-basstationer i slutet av juni och räknar med att ha 650 000 i slutet av året medan USA och Europa har mycket färre.

När Anders Ygeman påstår att det svenska beslutet fattats enligt svenska lagar är det en lätt synad bluff. Det finns ingen lag som föreskriver en diskriminerande åtgärd som står i strid med WTO:s regler liksom FN-stadgan som förbjuder ekonomiska sanktioner utanför säkerhetsrådets domvärjo.

Dessutom är det en väl känd hemlighet att amerikanerna har bearbetat svenskarna och fått i genom sin vilja i den ena strategiska frågan efter den andra såsom införandet av ett värdlandsavtal med Nato 2016
och beslutet 2017 att vända 180 grader i frågan om kärnvapenförbud.

"President Donald Trumps administration har tillbringat stora delar av de senaste två åren med att få andra länder att förbjuda utrustning som Huawei gjort från sina nätverk", skriver AlexWebb. Endast en fluga på väggen vet vilka påtryckningar Post-  och telestyrelsen varit utsatt för.

Men Anders Stenansiktet Ygeman kan vara säker på den att den gamla grundregeln gäller även honom: Det som göms i snö kommer upp i tö.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.