Ryska posten

6 oktober 2020

Varning för copyright-ligan!Idag damp det ned ett nytt hotfullt brev från TT:s copyrightspioner.

Om jag inte betalar 2 800 kr för en bild på en bilkö som förekom i min (och hundratals andra) bloggar 2016, så har jag rättegång och utmätning att vänta.

Så ser vår största nyhetsbyrå på yttrandefriheten.Förr kunde man ostraffat återge bilder med tämligen harmlöst innehåll.  En bild på riksdagen till exempel, som vem som helst kunde ha tagit.

Nu är det andra bullar. TT:s copyrightagenter har sugit ut minst 6 000 kr ur den fattiga Afghanska föreningen i Sverige för att de gjort misstaget att publicera en bild på en tom riksdagssal, som råkar härröra från TT.

Enligt de nya copyrightjägarnas lagtolkning spelar det nämligen ingen roll om bilden når verkshöjd eller ej.

Man menar att alla fotografiska bilder är skyddade av copyright i 50 år från fototillfället Når de verkshöjd är de dessutom skyddade i 70 år efter upphovsmannens död.

Den tidigare lagtolkningen att media hade citaträtt - i samband med nyhetsartikel eller kritisk/vetenskaplig framställning - tycks ha gått i rännstenen.

De här lagtolkningarna är naturligtvis absurda, men vem kan hävda en annan tolkning?

Copyrightinnehavarna på bildsidan är välorganiserade och giriga - att få betalt 100 gånger för en helt konstlös bild på bilkö anses helt normalt - medan brukarna, bloggare t ex. som i stor utsträckning är de som håller uppe och skapar intresse för text och bild, drabbas av drakoniska straff.

Alla bloggare borde gå samman  och vägra betala för bilder som inte när verkshöjd och hävda rätten att citera bild i nyhets- och kritisk/vetenskaplig framställning.

Stefan Lindgren

PS. Om du citerar den menlösa bilden ovan som jag har tagit - solnedgång över Dalälven - kan det kosta dig 2 800 kr.


2 kommentarer :

  1. Har för länge sedan slutat betala till detta skumraskföretag och skrivit följande om saken: https://www.lindelof.nu/fotografers-upphovsratten-har-blivit-big-business/

    SvaraRadera
  2. Jovisst kan man låtsas som att copyright-jägarna inte finns. Kanske ger de sig och bedömer att risken att förlora i domstol är för stor. Men risken är också att de inte släpper taget, och för den som konstrar stiger kostnaden. Här borde någon kunnig jurist, t ex f d FiB-jurist anordna ett seminarium och gå igenom alla aspekter. Mig intresserar vad som på engelska kallas "fair use" och väl motsvarar citaträtten hos oss. Den står ju kvar i lagen...
    En annan sak som intresserar mig är att många som skriver och publicerar på nätet faktiskt inte äger materialet. Därför har publiceringar INOM facebook ansetts oåtkomliga för copyrightjägarna, som naturligtvis inte ger sig på jättarna.
    Kort sagt behövs en handbok för bloggare och webbsidesägare.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.