Ryska posten

23 oktober 2020

Hur opartisk är Post- och telestyrelsen?

Hur opartisk är Post- och telestyrelsen och kan regeringen verkligen skylla Huawei/ZTE-beslutet på en verksstyrelse?

En av styrelseledamöterna är direkt knuten till Ericsson och Nokia, Huaweis främsta konkurrenter.
En av de få sakkunniga i PTS är KTH-professorn Jens Zander, chef för forskningscentrumet Wireless@KTH i Kista som 2001 grundades av KTH, Ericsson, Telia, Nokia och Microsoft.


Är det inte mycket begärt att en professor i den sitsen ska vara opartiskt ie en fråga som i högsta grad gäller Ericsson och Nokia?
 
Regeringen borde ompröva beslutet för att minimera skadan.
 
red 

2 kommentarer :

 1. Bra påpekande. För övrigt kan man ju fråga sig: varifrån kommer det stora hotet mot vår integritet och självständighet? Har alla glömt Snowdens avslöjanden?

  SvaraRadera
 2. Chef för PST är generaldirektör Dan Sjöblom (född 1964). Det är han som i egen hög person utan särskild motivering beslutat att utesluta Huawei/ZTE.
  Några frågor reser sig: I verksinstruktionen står det att det är styrelsen som leder verksamheten. Vart tog den vägen? Var det för genant att låta styrelsen - med kopplingar till Nokia och Ericsson - fatta beslutet?
  Av instruktionen framgår att PTS ska värna konkurrensfriheten - hur sker det genom att utesluta två bolag utan redovisade giltiga skäl?
  Slutligen: Hur kan Ygeman tolerera att ett statligt verk tar sig friheten att bryta mot Sveriges deklarerade anslutning till WTO- och FN-stadgan?

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.