Ryska posten

19 oktober 2020

Sanktioner som raserar EU:s grundvalar

Andrej Jarin, tjänsteman vid president Putins kansli. Nyss belönad med
ryska tjänstemäns "hedersorden" - svartlistning från EU.


EU:s sanktioner mot ett antal ryssar som anklagas för inblandning i fallet med Aleksej Navalnyj och påstådd rysk inblandning i Libyen kommer att få ett ordentligt svar från Moskva, sade ryska utrikesdepartements taleskvinna Maria Zacharova till reportrar vid en pressträff på torsdagen.

Besluten ”gränsar till det absurda”, sa hon. Inte bara det.

De strider mot de s k rättsstatsprinciperna och upphäver EU:s grundvalar.


De personer och enheter som utsätts för EU-sanktioner (inreseförbud, frysta tillgångar etc.) avseende ”den framstående oppositionsledaren” Aleksej Navalnyj är: 

Andrej Jarin, tjänsteman vid presidentens kansli 

Sergej Kirijenko, biträdande chef för presidentens kansli 

Sergej Menjajlo, presidentens representant i federala distriktet Sibirien 

Aleksandr Bortnikov, FSB-chef

Pavel Popov, biträdande försvarsminister 

Aleksej Krivorutjko, biträdande försvarsminister 

Statliga institutet för organisk kemi GosNIIOKhT 

Beträffande Libyen riktas sanktionerna mot en personer som påstås ha brutit mot FN:s vapenembargo:

Jevgenij Prigozjin.

Här bör man inte låta sig luras av att sanktionerna är riktade motpersoner (och ett institut).

Åtgärderna är likväl en form av ekonomisk krigföring, som faller under FN:s våldsmonopol och är därför som helhet olagliga.

Besluten strider mot EU-stadgan om grundläggande rättigheter (artikel 47-och 48) som bl.a. garanterar envar rätt ”att inom skälig tid få sin sak prövad i en rättvis och offentlig rättegång och inför en oavhängig och opartisk domstol som har inrättats enligt lag” och rätt att ”betraktas som oskyldig till dess att hans eller hennes skuld lagligen fastställts”. 

Det innebär att sanktionerna upplöser rättsstatsprinciperna och därmed hela det kontrakt som ingåtts mellan 27 stater.

Listandet av Jevgenij Prigozjin - i kvällspressen kallad "Putins kock" - som stämt Navalnyj för förtal och vunnit ett stort skadestånd, utsätts nu för en simpel hämnd med en hänvisning till FN:s vapenembargo.

Brott mot FN:s vapenembargo ska dock anmälas till och handläggas av FN, en princip som EU nu undergräver.

Trots de högstämda formuleringarna är EU:s senaste sanktioner något som drar unionen i rännstenen och underminerar rättsstatsprinciperna som den säger sig värna.

Att en svensk utrikesminister ograverat ställer sig bakom detta fuskverk till rättskipning är alarmerande.

Stefan Lindgren


Källa: Official Journal of the EU L 3


2 kommentarer :


  1. The Duran har spelat en 20 min video på samma tema: "Nord Stream 2 win for Russia. EU clown leaders talk sanctions as economy melts"

    Länk: https://www.youtube.com/watch?v=YKnLCqbSKIc

    SvaraRadera
  2. Ryssland har väl rätten att ha en urikespolitik ! Ryssland har rätten med sin utrikespolitik söka stöd för fredsinitiativ. Ryssland har rätten att söka samarbetspartners i det fred och normal handel mellan stater upprätthålls.
    Vem styr EU i all dess aversion gentemot Ryssland ? USA kantänkas ! Visst är det USA som styr EUs utrikespolitik. EU har inte förmåga att befria sig från USA ! Ty om EU vore självständigt från USA , så skickade de hem alla militärer och all militär vapenutrustning till USA. USA har inget i Europa att göra vad gäller soldater och vapen. Fred i Europa kräver , att USA tar hem sina militärer och alla sina vapensystem. USA med all sin vapenarsenal i Europa har endast till syfte , att skapa starka motsättningar mellan Västeuropa och Ryssland. Jag har alltid hävdat att USA har starkt behov av ett nytt världskrig i EUROPA. Inte enbart för att USA har starkt behov av att sälja militära vapen till krigförande länder. Ett nytt världskrig i Europa gynnar inte enbart vapenindustrin i USA . All produktion av livsmedel och andra livsnödvändiga produkter gynnar all produktion i USA. Krigskonflikter är lönsamt för vissa nationer. Och kan en nation styra andra nationer att ingå militära konflikter , så har denna psykopatiska nation inget moraliskt samvete. Dessutom starkt försvaga andra nationers samarbete vad gäller FRED i nutid och i framtid. Ryssland är fredsälskande till EU ! USA styr EU ! USA har behov av krigskonflikter , då dess produktion är en överproduktion av varor. Alla kapitalistiska nationer har starkt behov av export eftersom den egna befolkningen inte kan konsumera allt överskott av varor. En krigskonflikt i Europa mellan Ryssland och EU blir mumma för USAs export av varor. Och att USA efter ett tredje världskrig i Europa får förmånen att åter bygga upp Europa med dollarlån . Ja, naturligtvis med ränta i det att suga på återuppbyggnad. Men västeuropeiska politiker är väl inte så dumma i huvudet i det att styras för militär konflikt med Ryssland i det att USA får optimal export av livsnödvändiga varor. Politiker och politiska partier i Europa är väl självständiga gentemot det imperialistiska USA i det att utveckla fred med Ryssland ? ELLER ?

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.