Ryska posten

6 oktober 2020

"Rätten" att skymfa muslimer


Medan "antisemitism" fördöms dagligen och motarbetas av statliga institut, SÄPO och minsta  ansvarskännade lärare tycks "rätten" att skymfa muslimer hållas nästan lika högt på vissa håll.

I Marie Nilsson Boijs reportage i söndagens "Godmorgon världen" fanns det dock en avvikande röst.


I diskussionen om Charlie Hebdo och Muhammed-karikatyrerna är det många som hänvisar till att när straffen för blasfemi avskaffades i Frankrike 1881 var det en stor seger för yttrandefriheten.

"Men det går inte att jämföra islam idag med katolicismen för 200 år sedan", menar Philippe Marliére, professor i franska och europeisk politik vid UCL i London.

- Kyrkan då hade makt. Muslimer i Frankrike idag tillhör framförallt arbetarklassen, många är immigranter och vissa har rötter i de gamla kolonierna. 

- Att klanka på muslimer som redan är så diskriminerande är inte roligt. De som gör det och hänvisar till rätten att häda har helt enkelt hittat ett sätt att ostraffat ge sig på islam, hävdar Philippe Marlière.

Sverige hade ända fram till 1949 ett förbud mot hädelse. Då gjordes förbudet om till  lagen om  trosfrid, Lagen upphävdes 1970 eftersom man inte tyckte den behövdes längre.

 red 

Läs mer av Philippe Marlière här.

.


1 kommentar :

  1. Alla demokratiska humanistiska ateister har rätten att med satir eller ordtext förmedla negativ eller positiv kritik gentemot All religion eller politiska agendor. Det är en mänsklig rättighet att med ordtext eller satir angripa religion eller politiska konstruktioner. Så var går gränsen vad gäller fördömanden i relation till satir eller att i ordtext förmedla vissa värderingar ? Alla religiösa fundament eller politiska organisationer har rätten att med satir eller att med ordtext förmedla sina åsikter vad gäller demokrati , humanismen eller deras huvudagenda att angripa ateister. På så vis är jag liberal , att även fördömanden av religion och politiska konstruktioner är en slags frihet.Eller fördömanden av ateistik demokratisk humanisismen ! Rätta mig om jag har fel i det fördömanden är en åsiktsfrihet !

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.