Ryska posten

2 oktober 2020

Putin, Trump, Macron vill stoppa kriget

Nagorno-Karabach - "Svarta trädgården" i bergen. Området, mitt inne
i en islamsk omgivning, har urgamla armeniska rötter. En svårlöst konflikt.

Äntligen ett exempel på att världsledare kan använda sitt inflytande för att gemensamt stoppa krig!

Ledarna för Ryssland, USA och Frankrike Vladimir Putin, Donald Trump och Emmanuel Macron har enats om ett uttalande om situationen i Nagorno-Karabach, rapporterade Kremls presstjänst torsdagen den 1 oktober.

"Ryska federationens president Vladimir Putin, USA:s president Donald Trump och Frankrikes president Emmanuel Macron, som företräder medordförandena för OSSE:s Minskgrupp, fördömer i starkast möjliga ordalag upptrappningen av våldet på kontaktlinjen i konfliktzonen Nagorno-Karabach", heter det i meddelandet.

Presidenterna tillade att de sörjer de döda och uttryckte kondoleanser till familjerna till de dödade och sårade.

De tre ledarna krävde ett omedelbart upphörande av fientligheterna mellan parterna.

"Vi uppmanar också ledarna för Armenien och Azerbajdzjan att omedelbart i god tro och utan förhandsvillkor återuppta förhandlingarna om en uppgörelse med hjälp av medordförandena för OSSE:s Minskgrupp", hette det.

Tidigare under dagen blev det känt att journalister från Frankrike och Ryssland blivit beskjutna i Nagorno-Karabach. Enligt Hovannes Movsisyan, chef för Armeniens informations- och PR-centrum, blev journalister från den franska tidningen Le Monde beskjutning i staden Martuni. Två av dem skadades. I sin tur sade chefredaktören för TV-kanalen "Dozjd" Tichon Dziadko att hans utsände Dmitrij Jelovskij beskjutits i samma stad.

Samtidigt, på torsdagen sa armeniska försvarsministeriet taleskvinna Sjusjan Stepanjan att Karabachs luftförsvar skjutit ned ett plan och en helikopter från azerbajdzjanska flygvapnet. Samma dag sade armeniska försvarsministeriet talesman Arzrun Hovannisian att tre azerbajdzjanska helikoptrar skjutits  ner i Karabach. En av dem, sade han, föll på iranskt territorium.

Frankrike har uppgifter om att syriska islamister är inblandade i striderna i Nagorno-Karabach, meddelade president Emmanuel Macron torsdagen den 1 oktober. Detsamma har rapporterats från Kreml. Enligt den franske presidenten är detta en ny faktor som allvarligt påverkar situationen. Det kommer att diskuteras även i EU-förhandlingarna.

Turkiets president Erdogan kallar Minskgruppens uppmaningar att inleda vapenvilan i Karabach oacceptabla. Åsikterna från stater som förnekar ockupationen av Karabach är irrelevanta, menar han.

Azerbajdzjans president Ilham Alijevatt säger att det turkiska flygvapnet inte deltar i striderna, och uttalandena om deltagande i striderna för syriska militanta är förfalskningar som skapats av armenisk propaganda, menar han.

Rysslands och Turkiets utrikesministrar Sergej Lavrov och Mevlut Cavusoglu diskuterade konflikten i Nagorno-Karabach per telefon. 

Tidigare samtal mellan de ryska och turkiska ministrarna om Karabach ägde rum den första dagen av väpnad konflikt, den 27 september. Båda betonade behovet av en tidig vapenvila och stabilisering av situationen vid kontantlinjen.

Källa: Izvestija 2/10

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.