Ryska posten

15 oktober 2020

Ryssen kommer... vart 153:e år

I Karelen, där Peter Hultqvist rapporteras ha särskilda källor,
vet man att berätta om ryssarna. (Bild: Pehr Hilleström)


Försvarsminister Peter Hultqvist har på nytt lanserat den moderata uppfattningen från Försvarsberedningen att ett angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Och vi talar naturligtvis om ett ryskt angrepp eftersom någon annan fientlig makt inte existerar på Hultqvists karta.

Redan 2018 meddelade Peter Hultqvist att han delade den moderata uppfattningen.


Den dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S) höll fast vid partiets uppfattning att ett sådant anfall är "osannolikt" - en formulering från riksdagens försvarsbeslut 2015 som byggde på försvarsberedningens analys 2014.

Där emellan ligger Krim, som förorsakat mentalt spinn hos stora delar av den västliga försvarseliten, som inte var uppdaterad om att Krim varit ryskt sedan 1783.

Om ett ryskt anfall på Sverige inte är "osannolikt" måste det vara sannolikt, enligt Hultqvist.

Som, Tage Danielsson konstaterade i sin berömda sannolikhetsmonolog: Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler.

För att beräkna den sannolikheten måste kan en utgångspunkt vara verkligheten.
Vad vi vet är att ryssar gjorde plundringståg mot Gotland 1715-20 och att skärmytslingar inträffade 1808.

Tar vi bara tiden efter Carl XIV Johan, en rimlig utgångspunkt, eftersom det var på förnuftet, la raison, första gången gästade Sverige, är sannolikheten noll.

Räknar vi från 1714 så har vi alltså två perioder då ryska soldater satte foten på svensk jord. Två händelser på 306 år. Trenden är som synes starkt avtagande och närmar sig utan tvekan noll.

Statistiskt har vi ett oönskat ryskt truppbesök per 153 år. Medan vi väntar på nästa besök - med krutet torrt - kommer 38 709 människor att dö i trafiken och 7 038 i olyckor på arbetsplatserna.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Någon gång var ca tiotusen kossacker inviterade till Sverige som försvar mot Danskarna. Jag hade för mig att det var under Ulrika Eleonora's regeringstid men det var väl isf 1718-20 och det hittar jag inte bekräftelse på nu så jag är osäker på när det var.

    SvaraRadera
  2. Åren var 1743-44. Se "Den farliga hjälpen" av Anders Persson.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.