Ryska posten

12 oktober 2020

Ljög hon om flaskbeviset?


Den påstådda förgiftningen av den ryska oppositionsfiguren Alexey Navalnyj tog en ny vändning i torsdags, när rysk polis bestred påståenden om att en vattenflaska med spår av Novitjok förts ut till Tyskland.

Övervakningsfilmer visar att något "flaskbevis" aldrig fördes ut ur Ryssland, som Navalnyjs medarbetare Marija Pevtjich (bilden) uppgivit. 

Den högsta sibiriska polischefen Sergej Potapov sa att säkerhetstjänsten vid flygplatsen i Novosibirsk inte hittade några stora flaskor i Navalnyjs medarbetares bagage när de flög till Tomsk efter att Navalnyj förts till sjukhus. Navalnyjs team har tidigare hävdat att de tog "allt som kunde vara hypotetiskt användbart” från Navalnyjs hotellrum i Omsk och förde det vidare till läkare i Tyskland."

"När Maria Pevtjich genomgick kontroller före flygning på Novosibirsks flygplats, fanns det inga vätskebehållare över 100 milliliter i hennes resväska eller ryggsäck", säger Potapov.

Polisen har gått igenom kameraövervakning och säkerhetsregister från incheckningen och bagageinspektionen av Pevtjich i Novosibirsk.

"Sedan Marija Pevtjich passerat kontrollen före flygningen köpte hon en 500 ml flaska Saint Springs-vatten från en automat i flygplatsens säkra område."

Potapov hävdade också att utredningen försöker lokalisera Pevtjich, som bor permanent i Storbritannien. Den 22 augusti vägrade hon att förhöras av polisen.

Utredaren förklarade också att ett falskt bombalarm kom till flygplats samma dag som Navalnyjs påstådda förgiftning. Det kom med en tillfällig e-posttjänst med servrar i Tyskland. Rysk polis har skickat en begäran om juridisk hjälp till Berlin i hopp om att identifiera vem som skickade meddelandet.

Läst i tidningarna
Samtidigt har Navalny ji en intervju med BBC:s ryska redaktion gett nya detaljer som visar hur politiserad frågan är.

Navalnyj hävdar nu att ingen av hans behandlande läkare vid Charité-kliniken i Berlin har sagt att han förgiftades av en organofosfatkemikalie eller nervgift.

"Allt jag vet om vilken typ av ämne jag fått i mig har jag läst i tidningarna - jag har ingen ytterligare information. Jag har inte sett människor som undersöker eller genomför analysen. Vi överlämnade alla tillhörigheter för undersökning till läkarna i Tyskland. Och från pressen vet jag att detta är någon form av eller kanske en modifiering av en organofosfatförening som tillhör Novitjok-gruppen. "

Merkels talesman, Steffen Seibert, sade den 2 september att en analys av flaskbeviset - "ett otvetydigt bevis för ett kemiskt nervmedel i Novitjok gruppen" - hade rapporterats till Merkel vid ett möte med hennes ministrar.

Men uppenbarligen var det inte Pevtjichs flaska (flaskor) flaskan, andra bevis och "allt vi gav dem" som den tyska regeringen skickade vidare för analys i München.

De bevis som dög för Merkel att uttala sin Novitjok-dom dög tydligen inte för militärlabbet.

Hoppas på OPCW
Det ryska utrikesministeriet sätter nu sitt hopp till att ryska specialister tillsammans med ett team från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) ska kunna avpolitisera fallet.

Ministeriet föreslår också att en rapport med testresultat av Navalnyjs biologiska prover ska publiceras på OPCW:s webbplats för att sammanfalla med öppnandet av nästa möte i OPCW:s verkställande råd.

På tisdagen rapporterade OPCW att de hade överlämnat en rapport till Tyskland om förgiftningen av den ryska oppositionsfiguren Alexey Navalnyj. Rapporten konstaterar att testresultaten "bekräftar att biomarkörerna för kolinesterashämmare som finns i Mr Navalnyjs blod- och urinprover har liknande strukturella egenskaper som de giftiga kemikalierna som hör till schema 1.A.14 och 1.A.15 som tillsattes till bilagan om kemikalier till konventionen under den tjugofjärde sessionen för konventionsstaternas konferens i november 2019 (även kallad Novitjok i väst). Denna kolinesterashämmare anges inte i bilagan om kemikalier till konventionen."

rt.com 8/10 m fl.

1 kommentar :

  1. Hela detta politiska spel sätts igång av andra agenter som har fått sina uppdrag av sina resp. regeringar. En klar tänkade människa som genomskådar denna helt vansinniga preparerade påståenden, kan bara komma till en slutsats: Propaganda Propaganda.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.