Ryska posten

17 oktober 2020

Örebropolitiker eldar upp 5 000 hyllmeter böcker


Örebro kommun styrs av S, KD och CV i skön förening. Staden har byggt ett nytt kulturhus, där stadsbiblioteket ska inrymmas.

Men ack, ett magasin med 5 000 hyllmeter böcker fick inte plats, visade det sig.

Vad gjorde då politikerna? Beslutade att elda upp en kulturskatt, 5 000 hyllmeter böcker.
Beslutet måste ha fattats av kommunalrådet Lennart Bondesson och kulturnämnden, där han är ordförande.

Enligt min mening saknar det motstycke i västerlandets historia. Man får nog gå till Hitlers bokbål för att hitta något som närmar sig skadegörelsens format. Nazistudenterna som anställde bokbål 10 maj 1933 utanför statsoperan i Berlin brände bara 25 000 böcker, varav merparten lätt gick att ersätta efter kriget..

I Sverige är det närmaste jag kommer att tänka på socialdemokraternas beslut att länga hela folkhögskolan Brunnsviks bibliotek i sopcontainrar.

Jag är själv mer eller mindre uppvuxen i John L Saxons arkiv som är - var? - en del av Örebro stadsbibliotekets samlingar. Bygdesnillet Saxon var en ekorre av stora mått och samlade tidningsklipp, småtryck och böcker som rörde Närke. Han ägnade hela livet åt att försöka upplysa de trögtänkta närkingarna som länge kämpade med näbbar och klor mot folkskolan och andra nymodigheter.

Man kan förstås bara gissa vilka dyrgripar som gått till förgängelsen. Vet Örebropolitikerna det själva?

Konstnären och författaren Peter Ekström gjorde en utställning för att ihågkomma det storskaliga bokmordet. Han skriver också om saken i senaste numret av Folket i Bild/Kulturfront.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/peter-staller-ut-om-sorgen-over-orebros-forstorda-bokmagasin

1 kommentar :

  1. "Örebropolitiker eldar upp 5 000 hyllmeter böcker" 8dagar.se 17/10-20

    "Den som förstör en god bok, dödar förnuftet självt". ur John Miltons Aeropagitica, bild: litografi av C.J. Traviès de Villers ( från ett gammalt reklamblad för Föreningen Ordfront i Jan Myrdal Bibliotekets konstsamling )

    Hälsningar från Jan Myrdal Biblioteket André Brochu

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.