gerundium

14 april 2021

Krigets ansikte


1930 talade ingen om världskrig. Likväl var det ett faktum några år senare. Det började med lokala konflikter som Spanien, Abessinien, Manchuriet...

På samma sätt tror jag att det är idag är en rimlig förutsägelse att världen går mot en storkonflikt, främst beroende på att USA har svårt att förlika sig med att dess globala kostym så att säga har krympt i tvätten, inte beroende på att "någon" skadat dess positioner utan på grund av en obönhörlig ekonomisk utveckling.
Just nu ackumuleras det snabbt negativ energi i Sydkinesiska sjön, Taiwansundet, Ukraina, Bosporen och Dardanellerna, på Balkan, längs hela den europeiska gränsen till Ryssland.

Aldrig någonsin har det på Nato-sidan investerats så mycket i vapen som nu. Målet är att ringa in Kina, Ryssland, Iran, Nordkorea och alla de länder som inte underordnar sig det transatlantiska imperiet.

Risken för öppen militär konflikt, som i sin tur kan eskalera okontrollerat, växer för varje dag. USA har makulerat i stort sett alla nedrustningsavtal och medger inte längre internationella inspektionsflygningar.

Ockupationen av Afghanistan har - på tjugoförsta året - förlängts med ett halvår under vilket Pentagon självfallet kommer att hitta/skapa anledningar att stanna ytterligare.

Allt det ovan sagda är rätt obönhörliga slutsatser av det internationella läget. Vi går mot höjda konfliktnivåer och risken för storkonflikt, inklusive kärnvapenkonflikt, växer.

* * *

I den situationen måste små länder som Sverige förbereda sig. Självfallet ska Sverige ha ett starkt försvar, ett värnpliktsförsvar, eftersom värnpliktsarméer generellt är bäst på att försvara det egna territoriet.

Vi behöver också skapa klarhet om Sveriges position. Om vi står med Nato blir vi en randstat och får räkna med att mycket tidigt dras in i konflikt. Eftersom Sverige ligger som ett jättelikt hangarfartyg utanför Ryssland kommer Nato att vilja använda det som sprängbräda och från rysk sida kan det vara rationellt att tidigt slå ut dess infrastruktur etc.

Väljer vi den hävdvunna neutraliteten har vi en liten chans att kunna stå utanför.

* * *

Skulle man idag som utomjording landa i Sverige och genom radio och TV försöka skaffa sig en bild av vad som händer skulle slutsatsen vara oundviklig: den svenska befolkningen förbereds psykologiskt för krig - mot Ryssland.

Radion trummar ut att Ryssland är en aggressiv makt som har 40 000 man vid Ukrainas gräns. Att de är på ryskt territorium är ingen nödvändig distinktion. Att USA just nu skeppar in 20 000 man i Europa för att tillsammans med 20 000 andra Nato-soldater öva vid Rysslands europeiska gränser nämns inte.

Krim kallas "den ukrainska halvön", trots att den varit rysk i hundratals år och trots att detta bevisligen är befolkningens vilja.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, händelsevis f d rikspolischef, berättar med darr på rösten hur GRU spionerar på idrottande svenska barn. Hans f d underlydande på Säpo har spelat upp pucken och ex-chefen tar den genast.

En annan verklighet är att de västliga idrottsbyråkratierna nu förhindrat alla ryska barn att tävla under sitt lands flagga, höra den ryska nationalsången när de segrar och - genom ett aktuellt utslag - förbjuds att ens sjunga "Kalinka" vid internationella evenemang, ty den anses förenad med Rysslands militär! Döm själv:

Äppelträn och päronträn stod vita

blank flöt floden under himmel blå.

Men bland strandens pilar satt

Katiosja, hennes sinne var mörkt och

tungt ändå.

Men bland strandens pilar satt

Katiosja, hennes sinne var mörkt och

tungt ändå.

Hennes vän är österut på stäppen, han

är borta utan minsta spår.

Kanske har han inte glömt Katiosja.

Kanske kommer han åter något år.

Kanske har han inte glömt Katiosja.

Kanske kommer han åter något år.


Historien om hur Wada köpte mullvaden Georgij Rodtjenkov för att kompromettera ryska Wada och sedan få Ryssland avstängt från alla idrottsevenemang under lång tid är ett praktexempel på hur man förnedrar och sårar en nation.

Vilken tur att det inte biter på ryssarna! Kanske kommer OS åter något år.

* * *

Att det nästan inte alls förekommer motstridiga röster i massmedia får mig att dra slutsatsen att de psykologiska förberedelserna är en statlig politik. Exakt hur det går till vet jag inte. Styrelsen för psykologiskt försvar (f d Beredskapsnämnden) har ett nätverk av journalister på chefs- och mellanchefsnivå som täcker stora media. Och i många fall räcker det med att chefen visar med hela handen för att journalisterna ska rätta in sig i leden. De har naturligtvis selekterats under en följd av år och stigit i graderna i proportion till sin följsamhet.

De få uppstickare som har förekommit har tystats. Att följa ett avsnitt av den s k Utrikesbyrån räcker för att inse att den kritiska journalistiken i vårt land har utraderats. Carl Bildt är åter kung och han - som aktivt bidrog till att stampa fram Irakinvasionen 2003 - är långtifrån värst.

På Facebook skärps censuren. I veckan stängdes flera viktiga utländska journalister, bl.a. Pepe Escobar av. Och med den nya massmediaförordning som träder ikraft på torsdag överlåts åt en handfull tjänstemän att avgöra vad som är "desinformation" och ska bestraffas med indraget samhällsstöd.

* * *

Vad kan man göra åt situationen? Man kan göra som Karl Kraus gjorde när Hitler kom till makten, tystna, och säga att nu är ord överflödiga.

Kraus blev hörsammad mer än han föreställt sig och definitivt mer än han önskade. I stort sett skedde övergången till nazidiktaturen sömlöst, utan motstånd. De intellektuella tystnade tidigt.

Man kan också försöka att som små kamphundar hugga makten i benen så snart man kommer åt. Veta att det är kört men ändå fortsätta att kämpa. Om inte annat så för att en fotnot i framtidens (?) historieböcker ska sägas att den förda politiken mötte ett visst förbittrat motstånd.

Stefan Lindgren3 kommentarer :

 1. Inte ge oss! Sixten Andréasson

  SvaraRadera
 2. Skrämmande att detta kan ske, att det är så lite motstånd mot krigspropagagandan.
  Den unga generationen har inga emotionella minnen av krigets fasor. De kan inte föreställa sig den graden av kaos och brutalitet.

  SvaraRadera
 3. Vi ska vara som energiska terrierhundar och hugga makten i benet. Men din dysterhet Stefan har fog för sig. Hoppas du kommenterar ev. lag mot att förneka förintelsen!

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.