gerundium

10 april 2021

Om rättssäkra sanktioner

Medeltida europeiska sanktioner utan rättegång och laga dom.

Jag
förstår mig inte på utrikesminister Ann Linde. Hon sitter på ett departement där det tveklöst finns en massa sakkunskap om diplomati och utrikes relationer.

Ändå säger hon saker som är uppseendeväckande korkade självmål.

"Bojkotter av enskilda eller flera företag är något vi självklart ser som negativt. Vi tycker inte att man ska använda handelsbojkotter generellt, säger hon."

Jaha, och vad ska man kalla regeringens singulära bojkott av kinesiska telecomföretaget Huawei???

Och är det inte en svensk handelsbojkott riktad mot bl a bomull, men snart kanske också solceller från Xinjiang, som utlöst de kinesiska åtgärderna??

En sådan otrolig oförmåga att se bjälken i det egna ögat...

Lite längre fram i intervjun återkommer hon till motivet att våra västliga sanktioner är renhjärtade försök att få drabbade kineser "att ändra sitt beteende" medan kinesernas svarssanktioner är "straff". Möjligtvis en distinktion som görs i svensk kriminalvård, men inget som imponerar på kineserna.

Slutligen säger hon:

"Sanktioner är ett instrument som används oftare, men det är viktigt att det sker på ett rättssäkert sätt, säger hon."

Sakligt sett hade hon lika gärna kunnat säga att EU tillämpar tortyr, men "det är viktigt att det sker på ett rättssäkert sätt".

EU:s liksom USA:s sanktioner är olagliga, strider mot internationell rätt, enligt vilken bara FN:s säkerhetsråd kan utfärda sanktioner. De är i sig negationer av rättssäkerhet eftersom den som drabbas - fyra kineser i detta fall - inte har någon möjlighet att föra sin talan eller få sin sak överprövad. Det är dom utan rättegång.
 
Stefan Lindgren

PS. Linde bygger sin tro på det berättigade i sanktionerna av Kina på en "regeringsrapport" från 2019. Hon glömde att säga att det rör sig om en rapport till USA:s regering, dvs. en regering som redan tränar väpnade förband att sätta in för att skapa väpnad konflikt Xinjiang. Se här.1 kommentar :

  1. Jag har en längre tid befarat att det inte alls finns någon sakkunskap om diplomati och utrikesrelationer på UD.
    Erik Göthe

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.