gerundium

23 april 2021

Säpos argument håller inte

Till skillnad från andra telekomföretag tillåter Huawei kunderna att syna hela källkoden. Foto: Matti Blume.

I Säpo:s värld frodas traditionellt de mest reaktionära föreställningar. I många år har det varit närmast axiomatiskt att Säpo följer tänkandet i Nato.


Svagheterna blottas i den pågående rättegången om PTS:s godtyckliga sanktioner mot de kinesiska företagen  Huawei och ZTE.

För en gångs skulle tvingas Säpo redovisa sina överväganden offentligt. Då spricker deras argument som såpbubblor i solsken.

Så här återger Dagens Nyheter Säpo:s argument för att utestänga kineserna:

PTS hade kallat Kenneth Alexandersson, senior analytiker på Säpos avdelning för kontraspionage för att visa att Kina kan skada Sverige:

– Kina har varit ett hot mot Sverige under lång tid, genom industri- och flyktingspionage, men deras intresse har breddats och fördjupats. Sverige är intressant för att vi är tekniskt framstående och en röst för demokrati.

Han fortsatte:

– Kina är en kommunistisk enpartistat med stora resurser som på olika sätt kan utöva påtryckningar mot företag. Man kan använda lagar, men Huaweis ägs också av fackföreningar som står partiet nära och har också fått mycket stora lån från staten. Därför kan företaget användas för att skada Sverige.

Hans kollega Kurt Alavaara är informationssäkerhetschef på Säkerhetspolisen.

– Det som kan hända om man för in så kallade dolda funktioner är att tåg eller tunnelbana påverkas, att tillgången och vatten och el försämras och det kan också störa arbetet hos ambulans, polis och brandkår.

Säpo menar att Huawei inte klarar säkerhetskriterierna och genom påtryckningar från kinesiska staten kan hota Sverige.

– 5G är en samhällskritisk infrastruktur, det kräver stor tillit de leverantörer som ska vara med att bygga den. Jag anser inte att operatörerna själva klarar av att skydda sig, sade Alavaara.

 

För att sammanfatta: Huawei/ZTE ska förbjudas i Sverige för att

A. Kina kan skada Sverige och motiven är a. att Sverige är tekniskt framstående och b. en röst för demokrati.

B. Kina är en kommunistisk enpartistat.

C. Huawei ägs av fackföreningar.

D. Huawei har stora lån av staten.

Om argument A kan man bara säga att det faller på sin orimlighet. Kina, och Huwei, vill sälja sina grejer. De har intresse av att det går bra för Sverige så att efterfrågan stiger. Att se något geopolitiskt intresse för Kina/Huawei att hålla nere lilla Sverige på andra sidan jorden kräver en god portion fantasi.

Om argument B. är ett rimligt argument för att avstänga Huwei/ZTE så är det lika rimligt för alla andra företag. Då måste vi helt enkelt avstå från handel med Kina. Är det Säpo:s mål? Vår handel med Kina är idag större än med Frankrike - kan det verkligen vara ett svenskt intresse att ödelägga handeln med Kina? Eller är det någon annans intresse?

Beträffande argument C. undrar man vad regeringen säger om det: är verkligen fackföreningsägda företag farliga att handla med? Vad säger facklige veteranen Stefan Löfvén? Vilka fler fackligt ägda företag står på tur att stoppa?

Att Huwei fått lån av staten är ett icke-argument. Mer eller mindre samtliga bolag som konkurrerar om 5G-marknaden har om inte direkt subventioner som förmånliga lån av statliga kreditinrättningar.

I den pågående rättegången intygade  Thomas Helbo, f d teknikchef på Tele 2, som använt Huaweis produkter under lång tid att "Huawei är mer transparenta än andra leverantörer, för vi kan få tillgång till deras källkod. Vi har minst lika stor tillit till Huawei som till Ericsson och Nokia".

När det gäller risken får påtryckningar menade Helbo att "den risken är den samma som när det gäller Cisco och den amerikanska regeringen".

Det ska bli intressant att se hur Säpo ska klara sig ur knipan. Ringa Bellingcat?

Stefan Lindgren

1 kommentar :

 1. Man kan vidare resonera att Kina är en mer högteknologisk nation än Sverige numera.

  Det är närmast befängt men typiskt ”svenskt” att påstå att Sverige har mer än ett par fåtal tekniska spjutspetsar numera på världsarenan.

  Gällande att Kina är en diktatur, ok? men att Telia och Ericsson levererar mobilnät med övervakning till Kazakstan 🇰🇿 och Saudi Arabien var tydligen ok?

  Sverige är en dubbelmoral som alltid har byggt på Svensk ”överhöghet” som är nedlåtande mot Öst. Om man inte visste bättre än så skulle man rent av kunna påstå att Sverige beter sig totalitärt och fascistiskt.

  Men vad vet jag som kommer från en diktatur, SÄPO anspelar (Appropå strukturell rasism) att alla Kineser och numera Ryssar i Sverige utgör en säkerhetsrisk. Att SÄPO senaste åren har turnerat bland offentligt finansierade arbetsgivare och varnat för att anställa folk från öst är bara ännu en såpbubbla.

  Väl skeiven artikel, tack

  Mvh Alex S.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.