24 mars 2023

Kriminellt vilseledande

De här raderna i dagens utgåva av Dagens Nyheter, i en artikel signerat Ingvar Nevéus är närmast kriminellt vilseledande.

Att det skulle vara någon skillnad på U235 i naturen och i de brittiska granater som nu ska sättas in mot civilebfolkningen i Donbass är ett direkt felaktigt påstående. Skadligheten beror inte bara av koncentration utan också av mängd. Och vem sprider naturligt uran över slagfältet?

Jämförelsen är vilseledande. För DN har stödet åt Nato:s krigföring i Ukraina inga gränser.

Efter Nato:s angreppskrig mot f d Jugoslavien, det folkrättsvidriga, oprovocerade och totala utrotningskriget mot Irak och 20 års bombande av Afghanistan är verkningarna av DU (observera den förminskande benämningen "urlakat" uran) väl kända. Mängder med forskare har samlat in material, ofta på trots mot sina institutioner som inte önskat sådan forskning.

EU-parlamentet har två gånger, 2003 och 2006, krävt att DU-vapen ska förbjudas.

Som vanligt när det gäller gifter och radioaktiva ämnen som sprids i naturen är det direkt sambandet svårt att bevisa. Men fakta talar sitt tydliga språk:

Här en tabell som visar frekvensen av defekter på nyfödda i Basra, Irak, ett land som fått motta mellan 170 och 1 700 ton av den giftiga metallen.Läs mera bl.a. i de amerikanska atomfysikernas bulletin:

https://thebulletin.org/2020/07/war-and-the-environment/


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.