9 juli 2014

Den ryska björnen

Med jämna mellanrum kommer nu alarmistiska nyheter om det ryska militära hotet. På Rapport, i SvD och från det aktivitiska SMB (Svnskt Militärhistoriskt Bibliotek) och dess "kostnadsfria" nyhetsbrev (kom ihåg: "There is No Such Thing as a Free Lunch").Envisa reklammeddelanden på Google talar om någon rysk upprustning som skulle hota Finland. Om man gräver lite visar det sig att den hönans fjäder utgörs av påståenden om en "ny" rysk militärbas utanför Murmansk, Alakurtti.

SvD skriver.

"Enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass ska nu två militärläger rustas upp och 3 000 officerare och soldater ska förläggas till Alakurtti. Nyhetssajten Barents Observer uppger att återmilitariseringen ska ske i september i år. Enligt finländska Yle kommer troligen ett helikopterförband att placeras i Alakurtti. Detta passar väl in i Rysslands militära modernisering."

Itar-Tass-nyheten har inget datum och har inte gått att spåra. Vad som framgår om man söker på ryska sajter är att Alakurtti hade en helikopterbas, som lades ner 2009. Det är allt.

Nyheter om rysk upprustning ska tills vidare tas med en stor nypa salt.

I oktober 2013 hade den ryska krigsmakten enligt revisionskammaren 766 000 man i vapen.

Det ska jämföras med att Sovjetunionen, som upplöstes 1991, hade 3,7 miljoner man i vapen. Warszawapakten hade på sin höjdpunkt 4,8 miljoner man. (http://voices.yahoo.com/warsaw-pact-numbers-8167433.html?cat=37).

Om Ryssland rustar upp sker det alltså från en nivå som motsvarar 1/6 - 1/5 av Sovjetimperiets forna militärmakt.

Den ryska björnen kräver respekt men är i grunden ett fredligt djur, som har nog med sitt.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.