gerundium

12 juli 2014

Costa Rica - fotboll och imperialism

Åke Sandin, ryktbar hallåman och redaktör i radio TUFF, kommenterar Costa Ricas framgångar.


Förut talade vi lite föraktfullt om "bananrepublikerna" på Förenta staternas bakgård. Det var de små länderna i Centralamerika, alltså de stater som ligger mellan Mexico och norra Sydamerika. De får sällan positiv uppmärksamhet. Däremot rapporteras ofta om inbördeskrig, militärkupper och andra oroligheter. Dessutom militära och andra ingripanden från USA för att bekämpa regimer som av USA betraktas som misshagliga.

COSTA RICAS FOTBOLLSFRAMGÅNGAR
Nu har Costa Rica verkligen kommit i blickpunkten. I det VM i fotboll, som ges stort utrymme i medierna, har landet blivit den beundrade sensationen hos alla fotbollsälskare – och vi är många. Knappast någon av de pratglada experterna i TV och andra medier gav Costa Rica en chans att gå vidare från gruppspelet eller ens vinna någon match.
Laget hade ju hamnat i "Dödens grupp" med motståndare som Spanien, England och Uruguay. Men i denna hårda konkurrens klarade sig Costa Rica obesegrat. 

Åttondedelsfinalen vann man också och i förrgår stod man emot Holland både i full tid och i förlängningen för att besegras genom straffsparkar.

FOTBOLLSKRIGET I CENTRALAMERIKA
Fotboll väcker starka känslor, åtminstone i Centralamerika. I juli 1969 utbröt det så kallade "fotbollskriget" mellan El Salvador och Honduras. Bakgrunden var att de båda ländernas landslag i fotboll försökte kvala in till VM.

Det blev vilt tumult när lagen möttes både i hemma och borta. De extremt osportsliga inslagen med både misshandel och dödsoffer ökade på de nationalistiska passionerna till den grad att länderna råkade i krig. 

Kriget varade bara fyra dagar men skördade offer. Som en effekt av kriget tvingades över 300 000 salvadoraner fly från Honduras. I El Salvador välkomnades de inte, och de tvingades leva under oerhörd fattigdom. Kriget var det första krig som El Salvadors militär hade utkämpat, och de förlorade runt 900 soldater och civilister. Honduras förlorade 100 man militär, och över 2 000 civila.

COSTA RICA AVSKAFFADE MILITÄREN !
Costa Rica har valt en helt annan väg än den krigiska. Den1 december 1948 upplöste landets president José Figueres Ferrer armén. I en ceremoni i Cuartel Bellavista slog Figueres sönder en av väggarna för att på så vis symbolisera slutet på det costaricanska militärväsendet. Året därpå, 1949, infördes denna upplösning in i artikel 12 i landets nya konstitution.

Den budget som tidigare varit avsatt för militären omsattes nu i landets säkerhet, utbildning och kultur, samt även till de polisvaktstyrkor som landet behöll. Därmed har Costa Ricas människor fått det bättre än sina militaristiska grannar.

Alltför få av oss har uppmärksammat denna för människornas överlevnad kloka hållning. Flera länder borde ta efter Costa Ricas exempel. Så länge vi har det mäktiga MIMAC blir en sådan politik kanske svår att genomföra. MIMAC uttyds som Military-Industrial-Media-Academic-Complex

PS Det överskattade England: I Costa Ricas grupp i VM-fotbollen fanns England, vars fotboll vi svenska mediakonsumenter ständigt matas med. Dess landslag klarade inte gruppspelet utan åkte ut utan vinst. Två andra europeiska lag, Holland och Tyskland, är nu däremot i semifinal.

Hur ofta ser vi på svensk TV tyska eller holländska lag? Fjäsket för det engelska beror bland annat på att många i vår värld kan detta språk, eftersom England med krig koloniserade stora delar av världen.

Samtalsspråket i min familj i slutet av 1960-talet var engelska. Då bodde en ung amerikansk Vietnamdesertör hemma hos oss.


Åke Sandin

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.