15 juli 2014

Kriget över till första frosten?


Vad händer i Ukraina och hur ser Ryssland på konflikten?

Trots de spaltkilometer som skrivits vet vi egentligen inte så mycket om detta, eftersom västmedias stereotyper överröstar varje nyansering.

I Vladimir Solovjovs debattprogram på första ryska TV-kanalen deltog 13 juli ett representativt urval röster som tillsammans gav en rätt bra bild av var det ryska samhället står.

Helt klart är att alla tankar på att Ryssland skulle invadera Ukraina saknar stöd i det ryska samhället. Flera debattörer, bl.a. den unge historikern Nikolaj Starikov, underströk att det är diplomati och fredliga metoder som gäller, framför allt insatser på att få Europa att förstå att vi ser början på ett folkmord och etnisk rensning i östra Ukraina.

Ordföranden i dumans utskott för säkerhet och korruptionsbekämpning Irina Jarovaja utmärkte sig för en fullkomligt logisk och skarp argumentation (manschauvinstiska snedsprång i debatten nonchalerades). Hon påpekade att över etthundra stater i världen fördömt Ryssland för "annektering" av Krim och Europarådet har gjort detsamma. I det läget är uppgiften att nå ut med information, bjuda in Europas politiker att själva på plats se hur flyktingskatastrofen utvecklas vid Ukrainas gräns.

Både Jarova och Starikov framhöll att USA:s strategi framför allt är riktad mot Tyskland, en ekonomisk jätte och politisk krympling. Sanktioner mot Rysslands energisektor är framför allt till för att skada Tyskland, menade de. Och i de senaste spionskandalerna i Tyskland såg de tecken på att  landet försöker kränga av sig det atlantiska oket.

Jarova satte också sitt hopp till att Ukrainas befolkning förr eller senare skulle vakna, när de ser hur kvinnor barn tvingas lämna sina hem för att deras bostadsområden utsätts för dagliga bombningar. Men hon gav också en mycket precis definition av den ukrainska fascismen: Det är när 5, 50, 500... civila av en viss grupp dödas och resten av samhället intalas att detta är normalt.

Oles Buzina är en rysk författare som lever i Kiev. Han gav en påfallande positiv bild av situationen, menade att allt är sig likt i Ukraina. Folk har visserligen blivit fattigare, men det är små förändringar. Han sa att regeringen i Kiev förlorat var tionde helikopter mot upprorsmännen i sydost, men gjorde prognosen att kriget skulle vara över till första frosten. Han beskrev också vad han menar är en sund ukrainsk patriotism, en kärlek till landet som enligt Voltaire Gud menat skulle bli rikt, men förstörts av sina härskare.

Filmregissören Karen Sjachnazarov – en fantastisk filmskapare och upphovsman till bl a Det försvunna imperiet – menade att det som hänt i Ukraina är en direkt parallell till Georgiens sönderfall. Om Tiflis hade behandlat Abchazien och Sydossetien med respekt hade landet varit enat idag.

Som kommentar till Buzinas "patriotiska" förklaring citerade han Karl Marx : En nation och en kvinna ursäktar man inte det obevakade ögonblick, då första bästa äventyrare kan våldföra sig på dem (Louis Bonapartes 18:e Brumaire).

Efter halvlek i debatten kom ett nytt team av debattörer in – bl.a. liberaldemokraten Vladimir Zjirinovskij, kommunistledaren Gennadij Ziuganov och ledaren för Rättvisepartiet Sergej Mironov. De skulle debattera andra saker, bl.a. dumans färska förbud mot svordomar ( s k mat) på film och i teaterföreställningar. Lagen har väckt många protester bl.a. av regissören Nikita Michalkov och lär, som så många andra korkade lagar få återkallas i sinom tid.

Det var kul att se de åldrande oppositionsledarna samlade. Ziuganov, nyss fyllda 70, har åldrats märkbart, men är lika förbannad på oligarkerna som vanligt - heder åt honom! Zjirinovskij, 68, är vitalare än någonsin och får alltid skrattarna på sin sida, som när han föreslog att skicka inte en rysk armé till Ukriana, utan en "ukrainsk". En armé i perfekt ukrainsk utstyrsel (Made in the USSR) och som talar perfekt ukrainska och som går in nattetid...

Sergej Mironov, 61, manade president Putin att slå tillbaka hårt efter det senaste ukrainska granatanfallet in över gränsen. Folkrättsligt ger det Ryssland rätt att slå tillbaka, fast det ska vara proportionellt. Tills vidare "studerar" de ryska myndigheterna det inträffade.

Det förekom även andra röster för att ta tillfället att med folkrätten i ryggen slå ut Kievjuntans artilleri i öst. Men det var mera rop av förtvivlan. Det bestående intrycket var ändå Nikolaj Starikovs påminnelse att det inte handlar om "dom och vi", för ryssar måste Ukraina vara "vi". Oles Buzina bemötte krav på att stänga Porosjenkos chokladfabriker i Ryssland - gör Ryssland det kommer Ukraina att svara med samma mynt. En meningslös upptrappning av konflikten blir följden.

Ingen sade direkt emot Buzinas prognos att kriget kommer att vara över till första frosten. Men Sjachnazarov påpekade att om det blir så betyder det bara att situationen utvecklas till en ny stor katastrof. Ännu fler kommer av Donbass 8 miljoner invånare kommer då att fly till Ryssland.

Stefan Lindgren

PS. I skrivande stund när mig "Jaltadeklarationen", undertecknad av en rad politiska organisationer vid ett möte i Jalta 7 juli. Se https://www.facebook.com/groups/564748126967990/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.