24 september 2016

Kontjalovskij nominerad till Oscar


I veckan nominerades ryssen Andrej Kontjalovskijs spelfilm "Paradiset" till Rysslands bidrag till en Oscar. Filmen belönades nyss med ett Silverlejon på den 73:e filmfestivalen i Venedig.

Handlingen utspelar sig i Frankrike under andra världskriget.

Den ryska emigranten och medlemmen i motståndsrörelsen Olga Kamenskaja grips av polisen för att ha försökt rädda två judiska barn. Jules är en fransk polis och nazikollaboratör som vill låta henne gå, men Olga hamnar i ett koncentrationsläger där hon möter SS-officeren Helmut, en Tjechovbeundrare som anslutit sig till SS i hopp om att skapa ett paradis på jorden.

Olga spelas av skådespelerskan Julia Vysotskaja, som också är fru Kontjalovskij. Helmut porträtteras av Christian Claus, och Jules av Philippe Duquesne.

Under de senaste 10 åren har Ryssland erövrat sex priser i Venedig: Nikita Mikhalkov (2007), Aleksej German, Jr. ( 2008), Mikhail Krichman ( 2010), Alexander Sokurov ( 2011) och Kontjalovskij själv (2014 och 2016).

Andrej Kontjalovskij (f 1937) är bror till regissören nikita Michalkov. 1980 flyttade han till USA och gjorde en rad Hollywoodfilmer (bl.a. Runaway Train), men återvände på 90-talet till Ryssland sedan kritiken hade gjort ner hans "Nötknäpparsviten i 3D".

red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.