15 september 2016

Telia under USA:s stövel

Onkel Sam till Filippinerna: Ska du vara snäll nu?
Du ser vad jag gör för snälla pojkar!

























Man behöver inte ifrågasätta att Telia verkligen gjorde sig skyldigt till korrupta metoder när det tog sig in på den uzbekiska telekommarknaden.

Men vad som är värre, den verkliga rättsrötan är att det är USA:s som här ensidigt utbreder sin jurisdiktion över hela världen.


USA och nederländska myndigheterna kräver Telia på 1,4 miljarder dollar i ersättning. Det är pengar som sannolikt Telia kommer att punga ut med godvilligt, pengar som tillhör svenska staten och aktieägarna, i de flesta fall småsparare.


Telia påstås ha utbetalat 381 miljoner dollar till Gulnara Karimova, dotter till framlidne president Islam Karimov. I Uzbekistan anses affären av allt att döma fullt normal. Visserligen sitter Gulnara i husarrest (av andra skäl) och hennes syster för familjens talan. Men hon har inte åtalats för brott.


Det är knappast troligt att något utländskt telekombolag kunnat ta sig in på den uzbekiska marknaden utan att följa de regler som den uzbekiska eliten dikterar.



Finns det inga USA-företag i Uzbekistan? Jo det gör det. Bl.a. driver General Motors en fabrik där


"Utländska investerare som vägrar att betala mutor har haft svårt att driva sin verksamhet", rapporterar USA-ambassaden. Dom borde veta.


Men GM lär inte behöva frukta några amerikanska åtal.


Den rysk-norska teleoperatören VimpelCom tvingades i februari betala 795 miljoner dollar till USA och nederländska myndigheter efter att ha anklagats för att ha mutat Gulnara Karimova.

För USA är lagen om utländsk korruption ett fantastiskt verktyg, inte bara att stoppa konkurrenter, utan också att säkra inflytandet i känsliga områden som Uzbekistan, där USA har arbetat länge för att ta sig in och där regimen lynnigt ena stunden har välkomnat USA:s militära baser för att andra stunden sparka ut dem.

Såvitt jag vet finns ingen laglig möjlighet för Sverige att klämma korrupta USA-bolag på några skadestånd, så det är svårt att se varför Sverige ska krypa till korset utan att sätta minsta frågetecken för USA:s gränslösa jurisdiktion.

Dom kan ju i alla fall vända sig med en fråga till USA:s ambassadör i Stockholm som köpte sin post för 3,5 miljoner dollar!


Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.