8 september 2016

Marianne Nys långa väg till London


Det ska tydligen bli förhör av Julian Assange i London. Men fan trot. I sex år har överåklagare Marianne Ny varit på väg men inte kommit fram.

Hon har nonchalerat Hovrättens anvisning om skyndsamhet och vilsefört Högsta domstolen genom att lova snabba tag.

Onsdagens "Uppdrag granskning" var en väl genomförd redovisning av hela fallet och Marianne Ny valde att för första gången framträda offentligt för att redovisa skälen till varför förhör med Assange dröjt, vilket i praktiken gjort honom till fånge på Ecuadors ambassad i London.

Nys huvudargument är att utredningen om brottsmisstankarna mot Assange måste ha hög kvalitet och han får inte tillerkännas någon "rabatt" på grund av att han är en känd person etc.

Likhet inför lagen är utan tvekan viktig. Men i det här fallet har Nys ambition lett till en extrem särbehandling av Assange.

Han förhördes inte trots att han i fem veckor stod till förfogande i Sverige.

I fem år underlät Ny att alls försöka få till stånd ett förhör i London. När hon så skulle försöka gjorde hon en formellt felaktig ansökan som avslogs.

Finns det något annat fall i svensk rättshistoria där en utredning förts med sådan oskicklighet och sådan senfärdighet?

Finns det någon som på allvar tror att om två flickor som haft frivilliga samlag med herr N. i Målilla och av polisen övertalats att göra en anmälan om våldtäkt resp. sexuellt ofredande skulle ha rönt ens hundradelen av det åklagarstöd som mobiliserats mot Assange?

Nys personliga motiv kan man lämna därhän. Men det faktum att hon får hållas och att det etablerade Sverige (med Svea Hovrätt som undantag) inte reagerat är naturligtvis omsorg om våra särskilda relationer till USA - numera också en militärt allierad makt.

Den feministiska retoriken att Sverige, som har något av världsrekord i våldtäktsanmälningar äntligen måste sätt ned foten - varvat med Elisabet Massi Fritz uppmaning till Assange "att uppträda som en man" - vore tämligen harmlös om den inte i praktiken bara gynnade den amerikanska brottmålsjuryns jakt på Chelsea Mannings "sammansvurna".

Den dag Assange kommer ut från Ecuadors ambassad - om han gör det levande (glöm inte kardinal Mindszenty som satt instängd på USA:s ambassad i Budapest i 15 år) - väntar nya hot. USA har ju visat att det inte ryggar för någonting för att kunna gripa personer som Assange och Edward Snowden. Man till och med tvingade ner den bolivianske presidenten Evo Morales plan för att försäkra sig om att inte Snowden fanns ombord - ett klart brott mot folkrätten.

Genom sitt agerande har Marianne Ny gett de amerikanska myndigheterna sex års försprång i jakten på Assange - och detta serveras oss arma allmoge som "likhet inför lagen"!

Jag var med i LO-huset när delar av det etablerade Sverige välkomnade Assange i augusti 2010. Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud höll ett lysande anförande där han med hänvisning till Immanuel Kant talade om "betydelsen av att tillhandahålla den bästa möjliga information och även alternativ information i krig och om krig". (Se hela talet här).

Då verkade det troligt att Assange skulle kunna komma att använda Sverige som bas för sin fortsatta verksamhet. Ett neutralt land med världens äldsta ännu gällande tryckfrihetsgrundlag.

Idag skulle det framstå som ett dåligt skämt om någon föreslog något liknande. Marianne Ny och etablissemanget som stöder henne - till vilket den sittande regeringen med Weideruds partikamrater måste räknas - har tillsammans bankat frenetiskt för att få i de sista spikarna i det alliansfria Sveriges kista.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Assange, Snowden, Manning; tre världskändisar som hjälpt till att klä makten naken. Av dessa kan endast den mellersta leva ett någotsånär normalt liv, för att han närmast oavsiktligt råkade befinna sig i Moskva när utlämningskravet kom. Hade CIA tagit honom i Hong Kong hade han förmodligen kommit hem i kista.
    Det officiella Sverige tycks inte fatta hur mycket publicitet dessa tre personer får ute i världen och hur Sveriges anseende rasat som en följd av detta. Sverige har under Marianne Nys ledning skrivit en ny version av Kejsarens nya kläder, en version som till skillnad från originalet är mer grotesk än komisk. För Sveriges ängsliga kejsare är det numera endast ett som gäller; att behaga överste kejsaren i Washington.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.