FiB

7 februari 2017

Matti Klinge för het för SVT?


Den finländske historikern Matti Klinge intervjuades nyligen i Yle.

Den 80-årige nestorn bland Östersjöhistoriker skräder inte orden i Krimfrågan.

Det som hände var ett stort misstag! säger han.

Men han syftar du inte på Rysslands påstådda annektering av krim 2014 utan på att Chrusjtjov "skänkte bort" halvön till Ukraina 1956 i strid med gällande lag.


Klinge debuterade till sin 80-årsdag med en diktsamling (på förlag Artemisia Edizioni) där en dikt handlade om USA:s äventyrliga uppträdande i Georgien.

Och i en bok 2014 diskuterade han utförligare situationen i Ukraina och Krim.

Men hur ska en svensk publik få reda på vad Matti Klinge anser?

Enligt ett avtal som slöts mellan Olof Palme och Uhro Kekkonen ska 70 tim/vecka av finska yle återutsändas i Sverige. (Palme var tillmötesgående efter skandalen med IB).

Men därvid stannar tydligen intressen för brödrafolket. För SVT vore det en smal sak att göra en intervju med Klinge på svenska eller texta den timslånga intervjun ur Yle.

red

1 kommentar :

  1. Matti Klinges intervju gjordes i september 2016 på bostadsmässan i Helsingfors. Den har brutit censurvallen och sendes följande 3/23 20.00 I SVTs kanal Finland med upprepning 8.2, 23.45 och i finsk tv kanal Teema 10.2. Textremsan är på finska. Svenska tex borde ha varit med när SVT sänder programmet. Här fins det för finsktalande

    http://areena.yle.fi/1-3518016#autoplay=true

    Klinge börjar med att konstatera att vi vet inget om Ryssland för att allt info kommer genom journalister som utformar det enligt egna värderingar

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.