FiB

3 februari 2017

Oanständigt, Rapport

Rapports röd-vita sanning. Situationen klar som korvspad, eller hur?


Enligt Bert Sundström på Rapport beror den upptrappade konflikten i Ukraina på att styrkorna från de självutnämnda folkrepublikerna DNR/LNR vill erövra mer territorium.

Så visar Rapport en fullständigt missvisande karta där staden Avdeevka ligger långt in i Ukraina och där inga andra informationer ges.Vad man bör veta för att förstå situationen är att det en längre tid pågått beskjutning av civila bostadsområden i DNR/LNR. Platser som beskjuts av Ukraina markeras med en eld på den när nyhetsgrafiken.

Avdeevka sträcker sig som en rektangel i sydostlig
riktning in mot DNR och går ända fram till kontaktlinjen.
Från kontaktlinjen ska 15 km på vardera sidan vara fria från
tunga vapen, men Porosjenko har flyttat fram pansar:

Avdeevka ligger bara några kilometer från storstaden Donetsk. På kartan nedan ser man att industrizonen i Avdeevka dit striderna koncentrerats praktiskt taget ansluter till den s k kontaktlinjen, dvs den skiljelinje som parterna erkände i Minskavtalen.

Det säger sig självt att invånarna där är oerhört intresserade av att tunga vapen inte förs in i den 15-kmzon på ömse sidor "kontaktlinjen" där dessa är förbjudna enligt Minskaavtalen.

Med BBC:s videofilmer får det anses bevisat att Ukraina har brutit mot Minskavtalen genom att föra fram stridsvagnar till Avdeevka. Detta dokumenterade brott mot Minskavtalen framställer Sundström som ett påstående från DNR-sidan om provokationer för att dölja egen aggression.

Har Ukraina kränkt Minskavtalen eller ej? Varför får inte TV-tittarna ett klart besked på den punkten.

Man må tycka vad man vill om Minskavtalen, men de är de enda överenskommelser som båda sidor undertecknat. De utgör den tunna blå linjen som skiljer Ukraina från totalt inbördeskrig.

Att den belägrade Trumps FN-ambassadör sagt det USA-kongressen vill höra, att Krim är ukrainskt och Ryssland ligger bakom pågående aggressionshandlingar mot Ukraina är naturligtvis ljuv musik i russofobernas öron.

Porosjenko lyckades i sin avsikt att med väpnat angrepp på DNR driva fram ett tidigt ställningstagande av Trump innan han ens har hela regeringen på plats.


Men förändrar det fakta på marken? Har Ukrainas stridsvagnar flyttats fram dit där de inte ska vara, Sundström?

Süddeutsche Zeitung beskrev 30 januari Porosjenkos plan så här:

Enligt Berlins informationer, baserade bland annat på rapporter från OSSE:s mission i östra Ukraina, försöker för närvarande huvudsakligen den ukrainska militären att flytta frontlinjen till sin fördel. Tydligen försöker de också öka spänningen, enligt Berlin regeringskretsar. Bakom detta, misstänker  några i den tyska administrationen, kan finnas en kalkyl att förvärra situationen så att USA-presidenten Donald Trumps planer på att lätta på sanktionerna [mot Ryssland] fortfarande kan stoppas....

Den som inte tror på DNR:s uppgifter om omfattande beskjutning av civila tättbefolkade områden från Ukrainamilitärens sida gör klokt i att läsa den senaste lägesrapporten från OSSE-övervakarna
http://www.osce.org/ukraine-smm/297576http://www.osce.org/ukraine-smm/297576.

Att skita i fakta är väl att visa faktaresistens?

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Porosjenko sitter risigt till. Han borde implementera Minskavtalen, men kan det inte, för då skulle den hårda linjens gäng i Kiev störta honom direkt. Ekonomin kollapsar och alla krigsplaner byggde på att Hillary Clinton skulle bli USA:s president.
    John McCain är vid sidan om Sveriges Löfven och Finlands Niinistö en av de få vänner han har kvar, men president Trump tillrättavisade McCain och denne uppmanades att tänka på USA istället för att ständigt resa världen runt och försöka starta tredje världskriget. Trängd in i ett hörn är det för Porosjenko bara mer krig som kan fördröja kollapsen som kommer.
    Enligt förre sovjetiske premiärministern Rysjkov är stämningen i Donbass sådan att Ukraina inte längre kan lappas ihop utan kommer att fragmenteras, oavsett vad man önskar i Washington eller Moskva. I slutändan gäller det som står i den amerikanska konstitutionen "We, the people", folket i Donbass vägrar låta sig hunsas och går sin egen väg.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.