FiB

27 februari 2017

Se på Skåne!

Dagens Sydsvenskan har som gästskribent Anne-Marie Pålsson, tidigare moderat riksdagsman från Skåne.

Det hon skriver om situationen i Skåne borde vara en ögon öppnare för alla som tror att SD  är en produkt av dåliga attityder, ondskefull smygrasism och inte en reaktion på missförhållanden.
I en färsk Sifo-mätning, skriver Pålsson,  blev Sverigedemokraterna, SD, Skånes största parti – Malmö Stad undantaget. Hela 33 procent av skåningarna hade gett SD sin röst om det vore val idag.
Pålsson tycker sig ana att regionens svaga ekonomiska utveckling ligger bakom:

"Textilindustrin monterades ner under 60-talet. Under 70- och 80-talen var det varvs- och verkstadsindustrins tur. Barsebäck stängdes under 90-talet och läkemedelsindustrin flyttade till Danmark ungefär samtidigt som vi fick en fast förbindelse dit.

Den skånska paradgrenen – jordbruket - har i takt med dess minskade betydelse totalt sett fört en alltmer tynande tillvaro.

Lägg därtill nedläggningen av ett stort antal regementen och andra offentliga institutioner under 1990-talet."

Detta har lett till att Skåne, i synnerhet nordöstra Skåne, halkat efter:

"Sex skånska kommuner - Perstorp, Åstorp, Örkelljunga, Bjuv, Klippan och Landskrona – tillhör de 10 procenten fattigaste kommunerna i Sverige. I detta avseende är Skåne sämre än Norrland."

Det är uppenbart att Skåne inte tillhör globaliseringens vinnare, skriver Pålsson med ett understatement.

Det är detta debatten borde handla om istället för de skendiskussioner som nu förs om hur Sverige hotas av än Putin, än Trump.

Hotet kommer från en fortgående kapitalistisk ödeläggelse, glorifierad som "globalisering", och förstärkt av nyliberala doktriner som hindrar adekvata samhällsingripanden.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Ha, "deplorables" är den adekvata benämningen på sådana, åtminstone om vi skall tro Hillary Clinton. Bedrövligt pack, det är henns definition på folk som hamnat utanför och vägrar följa henne.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.