gerundium

24 april 2018

Bonnier vann med 13:0

Poeten Adonis, inte bra nog för Kulturrådet?

”Att ta från de fattiga och ge till de rika” borde bli Kulturrådets nya motto!

Tredje och sista delen av Adonis trilogi (Boken – Platsens gårdag nu) har nu fått avslag från Kulturrådet, samtidigt som 13 utav 16 titlar från Bonniers har beviljats stöd! rapporterar Hesham Bahari på Alhambra förlag.
Det innebär ett stort bakslag för förlaget, som arbetat med detta verk i ett stort antal år, helt utan lön. Men att det råder och har rått stora meningsskiljaktigheter mellan den skönlitterära lektörsgruppen på Kulturrådet och Alhambra är väl ingen nyhet.

En lång rad viktiga titlar har redan fått avslag. I höstas kunde Bonniers igen få beviljat stöd för 14 av sina 17 titlar medan en rad små, fattiga förlag fick vara utan. Hur detta ska gå ihop med Kulturrådets motto om att främja mångfald etc. i samhället förblir en gåta.

Hursomhelst, ett avslag innebär att boken kommer inte att finnas i tillräckligt antal på våra bibliotek. Än så länge har biblioteken självmant beställt knappt ett trettiotal exemplar, trots en lysande recension där boken beskrevs som ”en blivande klassiker”.

Ett beviljat stöd hade sett till att 288 exemplar automatiskt delas ut till biblioteken. Jag har inget mer att tillägga just nu, men bjuder nedan på en intervju som gjordes nyligen med denne 88-årige kämpe, som betyder så mycket inte bara för de arabiska männens och kvinnornas hopp om frihet och demokrati i arabvärlden utan för alla fria poesiälskare i världen.

Tack för att ni vill hjälpa oss finnas till, trots censuren och orättvisan som sprids från Statens kulturråd. Vi hyser alltid hopp om att dess lektörer kommer att besinna sig och förstå vilken grov missuppfattning det är att hindra Adonis från att nå ut till den läsande allmänheten på våra allmänna bibliotek. Vi som försvarat den smala kulturens existens i landet de sista 30 åren ger inte upp, oavsett vilka medel som tillgrips för att tysta oss.

Med vänlig hälsning

Hesham Bahari / Alhambra

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.