11 april 2018

Så röstade säkerhetsrådet

Gårdagens session i FN:s säkerhetsråd var ett sannskyldigt återfall i det kalla kriget.
 
Tre resolutioner låg på bordet. Inte en enda kunde antas.

Hyckleriet triumferade när USA:s Nicki Haley fick majoritet för en resolution som i bästa fall skulle inneburit att den eventuella gasattacken i Douma hade kunnat börja undersökas om tre månader.

Samtidigt var USA:s krigsfartyg redan på väg för att rikta en "straffaktion" mot Damaskus.

Alla säkerhetsrådets medlemmar röstade för USA:s resolutionsförslag som skulle ha lett till en undersökning först om tre månader. Först skulle säkerhetsrådet få en månad på sig att utse en kommitté, liknande den som tidigare undersökte gasattacken i Khan Sheykhoun, därefter skulle troligen två månader gå åt till förberedelser.

Att 12 stater röstade för det förslaget visar vilket grepp hegemonen USA fortfarande har över världen. 


Endast Bolivia och Ryssland röstade emot och Kina lade ner sin röst. Till och med Kazakstan, som är Rysslands närmaste allierade, röstade med USA.

 
Ett motförslag från Ryssland gick ut på att FN skulle stödja en  OPCW-undersökning omgående, men överlämna skuldfrågan till säkerhetsrådet.


För förslaget röstade sex länder (Bolivia, Kina, Etiopien, Ekvatorialguinea, Kazakstan och Ryssland), medan sju röstade emot (Frankrike, Nederländerna, Peru, Polen, Sverige, Förenade kungariket och Förenta staterna) och två lade ner sina röster Cote d'Ivoire och Kuwait).

Ett tredje förslag, också det från Ryssland och syftande till stöd för OPCW-uppdraget fick fem röster för (Bolivia, Kina, Etiopien, Kazakstan och Ryssland), fyra mot (Frankrike, Polen, Förenade kungariket och Förenta staterna) och sex nedlagda röster (Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Kuwait, Nederländerna, Peru och Sverige).

red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.